Waar kun je rookmelders het beste hangen?

Rookmelders zijn onmisbaar op het gebied van brandveiligheid. Ze kunnen ernstige schade en ernstig letsel voorkomen. Rookmelders kunnen zelfs levens redden. Een rookmelder detecteert een brand in veel gevallen eerder dan dat mensen dit kunnen doen. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen. Maar waar kun je rookmelders het beste hangen? Dat is een goede en belangrijke vraag. Waar je rookmelders hangt, is van grote invloed op de effectiviteit.

De beste plekken om rookmelders te hangen

Waar je rookmelders het beste kunt hangen, is een beetje afhankelijk van de locatie en de specifieke risico’s. Er zijn wel enkele belangrijke algemene regels voor het plaatsen van rookmelders.

 

Het eerste waar je op moet letten bij rookmelders, is de plek in huis of in het pand. Rookmelders kun je het beste hangen op een centrale plek én op plekken met een verhoogd risico op brand. In huis is bijvoorbeeld bij de trap een goede plek en in het bedrijf in de receptie of centrale hal. Dit zijn centrale plekken in het pand. De kans is groot dat rook zich hier naartoe verspreidt. Maar denk ook aan extra rookmelders in bijvoorbeeld een keuken of garage.

 

Niet alleen de ruimte waar je rookmelders ophangt is van belang: ook de plaatsing in de ruimte is belangrijk. Kies altijd voor een plek die hoog genoeg is. Rook stijgt namelijk bijna altijd op. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een hoge plek, bijvoorbeeld aan het plafond. Plaats je de rookmelder te laag, dan is de kans aanwezig dat deze rook niet kan detecteren.

Denk aan de verplichtingen

Mede vanwege het feit dat rook opstijgt, is het per 1 juli 2022 verplicht voor particulieren om op alle woonlagen een rookmelder te hebben. Bedrijven zijn al langer verplicht om rookmelders te plaatsen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.