Geldigheid VCA VOL certificaat

Voor leidinggevende functies heb je het VCA VOL certificaat nodig. Dit is een ander certificaat van het VCA basiscertificaat. Betekent dit dan ook dat de geldigheid van het VCA VOL certificaat afwijkt? Nee. De geldigheid van het VCA VOL certificaat is net zoals die van het basiscertificaat: 10 jaar.

Ook de geldigheid van het VCA VOL certificaat is tien jaar

De geldigheid van het VCA VOL certificaat is tien jaar. Dat is vastgelegd en iedereen heeft zich hieraan te houden. Heb jij je VCA VOL certificaat langer dan tien jaar geleden behaald en heb je nooit opnieuw examen gedaan? Dan is je certificaat niet meer geldig en is het zaak om zo snel mogelijk opnieuw examen te doen om te verlengen. Een verlopen certificaat wordt namelijk niet geaccepteerd. Dit kan voor (grote) problemen zorgen bij een ongeval, calamiteit of controle.

Waarom tien jaar geldig?

Je vraagt je misschien af: waarom is het certificaat tien jaar geldig? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je heel vaak opnieuw examen moet doen. Dat brengt onnodig veel werkdruk mee. Aan de andere kant is het wel cruciaal dat je goede kennis van veiligheid blijft behouden. Een geldigheid van tien jaar voor VCA VOL biedt een goede balans. Het is dus niet zo dat je vaak weer een cursus moet volgen en examen moet doen. Tegelijkertijd wordt elke tien jaar je kennis opgefrist. Dat is zeker niet overbodig. Bovendien kan er in tien jaar tijd veel gebeuren. Misschien zijn er wel nieuwe inzichten ontstaan. Dit leer je dan bij. Zo blijft je kennis up to date.

 

Mocht je promotie maken en van uitvoerend medewerker operationeel leidinggevende worden, dan volstaat je VCA basis niet. Ook al heb je deze net gehaald en is die nog veel jaren geldig: je moet in dat geval je VCA VOL behalen.

Behaal je VCA VOL certificaat bij ARBO centrum

Wil jij jouw VCA VOL certificaat behalen? Schrijf je dan in voor een VCA VOL cursus van ARBO centrum bij jou in de buurt. Wij hebben cursuslocaties door heel het land.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »