Hoe check ik VCA?

Je hebt een geldig VCA certificaat, toch? Of de medewerker die in dienst treedt is in het bezit hiervan. Of niet? Hoe check ik VCA? In het VCA register, ook wel Centraal Diploma Register (CDR), kan je controleren of een persoon of een organisatie beschikt over een geldig VCA-diploma.

Heb je zelf een VCA diploma? Dan kan je in het register checken hoe lang jouw diploma nog geldig is. Zo weet je wanneer het tijd is om herexamen te doen. Je kunt uiteraard ook van een ander controleren of hij/zij VCA heeft.

Het opvragen van een VCA diploma in het VCA register is heel gemakkelijk. Ga naar de website van het CDR. Je vult daar de achternaam en geboortedatum in. Als het diploma inderdaad geregistreerd is, dan zie je dit meteen. Om een organisatie te controleren hoef je alleen de naam van de organisatie in te voeren.

Wat is het VCA register?

Het VCV register is een databank waarin de onderstaande diploma’s zijn geregistreerd: 

  • VCA-diploma’s (B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU);
  • diploma’s en certificaten voor opleidingen uit de SSVV Opleidingengids (SOG) op het gebied van petrochemie en steigerbouw.

Het gaat hier alleen om diploma’s die zijn verstrekt door erkende opleiders. Staat een diploma in de VCA databank geregistreerd, dan weet je dat het gaat om een erkend diploma. Diploma’s die in het buitenland zijn behaald, worden niet opgenomen in het VCA register.

Geen VCA, wat nu?

Je hebt een controle gedaan en het blijkt dat de persoon of de organisatie geen geldig VCA diploma heeft. Ga er maar vanuit dat dit klopt,: VCA is een betrouwbaar orgaan. Twijfel je toch, neem dan contact op met de persoon of organisatie. De kans is klein, maar het kan een foutje betreffen. Heb je het vermoeden dat je diploma onterecht niet is vermeld in het VCA register? Doe dan een melding bij VCA Infra. Alleen VCA Infra kan onderzoeken of er een fout is gemaakt en deze eventueel herstellen.


Het spreekt voor zich dat het zaak is om zo snel mogelijk wel te zorgen voor een geldig VCA certificaat. Dit kan door in te schrijven voor een VCA cursus.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »