VCA certificaat opvragen

Wil je een VCA certificaat opvragen of de VCA databank raadplegen, dan ga je naar het VCA register. Het VCA register is dé centrale plek waarin alle VCA registraties zijn opgenomen. Het VCA register, voluit VCA Centraal Diploma Register, bevat alle VCA certificaten die uitgegeven zijn door erkende VCA opleiders. Het VCA register is dus een belangrijk register. Door de jaren heen is de VCA opleiding uitgegroeid tot een belangrijk middel om te zorgen voor meer veiligheid in sectoren als de bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing.

 

Zodra een bedrijf VCA-gecertificeerd is, of een werknemer een VCA certificaat heeft behaald, dan kan dit worden opgezocht en gecontroleerd in het VCA register. Het VCA-register is inzichtelijk voor iedereen, een registratie kan vrij eenvoudig worden gecontroleerd. Daarmee is niet alleen veiligheid gewaarborgd, ook helpt het VCA-register malafide praktijken tegen te gaan. Het vervalsen van een VCA registratie heeft namelijk geen zin. Er worden alleen officieel erkende registraties in de databank opgenomen.  Stel iemand beweert een VCA certificaat te hebben, maar deze is niet te vinden in het register? Waarschijnlijk heb je dan te maken met een fraudeur.

Welke certificaten worden opgenomen?

Behalve de VCA-status van personen, biedt het register ook inzicht in de status van bedrijven. Alle VCA certificaten zijn opgenomen.

Hierdoor kan vrij makkelijk worden gecontroleerd of een bedrijf VCA-gecertificeerd is, maar ook van werknemers kan de status worden opgevraagd. De diploma’s VCA-P (petrochemie), VCA VOL en VIL VCU zijn hierin opgenomen. De certificering van bedrijven (VCA* of VCA**) is ook opgenomen.

Neemt het VCA-register ook buitenlandse VCA’s op?

Nee. In het VCA register zijn alleen Nederlandse VCA’s opgenomen.

Dit betekent dat eventuele vergelijkbare buitenlandse certificeringen hierin niet te vinden zijn.

Heb je te maken met buitenlandse medewerkers die in hun thuisland een vergelijkbaar certificaat hebben gehaald, dan zal je deze daar moeten opvragen. Let er op: de meeste buitenlandse certificaten zijn in Nederland niet erkend. Buitenlandse medewerkers zullen daarom alsnog hun VCA in Nederland moeten halen.

Handig om te weten

In het register worden ook de geldigheid en de vervaldatum van het certificaat gecontroleerd. Zo zie je eenvoudig of er binnenkort herexamen moet worden gedaan.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »