Hoe lang mag VCA verlopen zijn?

Heb jij een beroep waarbij een VCA certificaat verplicht is, dan zul je goed in de gaten moeten houden hoe lang jouw certificaat nog geldig is. Een VCA certificaat is 10 jaar geldig. De geldigheid wordt daarna niet automatisch verlengd en dus kan een VCA verlopen. Maar hoe lang mag een VCA verlopen zijn? Het eenvoudige antwoord, is: niet. Je mag een VCA niet laten verlopen.

 

Niet voor niets worden VCA certificaten gegeven met een beperkte houdbaarheid, zij het met een behoorlijk ruime periode van 10 jaar. Iedereen die een VCA certificaat dient te hebben, moet ook kunnen aantonen over voldoende kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu te beschikken. Dit aantonen doe je middels je VCA certificaat (bij wijze van een Arbopas). Dit kan natuurlijk alleen wanneer je certificaat nog niet verlopen is.

Wat als je VCA wel verlopen is?

Werk jij zonder geldige VCA, dan neem je een groot risico. Wanneer er een arbeidsongeval of calamiteit plaatsvindt, zal dit vrijwel altijd worden onderzocht. Eén van de eerste dingen waar bij een inspectie naar gekeken wordt, is of alle betrokkenen in het bezit waren van een geldig VCA certificaat. Je zult moeten aantonen dat je op het gebied van risico’s en veiligheid bekwaam bent om je werkzaamheden uit te voeren. De alom erkende manier om dit te doen, is met een geldige VCA.

 

Kun je jouw bekwaamheid niet met een VCA certificaat aantonen, dan zul je dit op een andere wijze moeten doen. Dat kan lastig zijn. Lukt het je niet om je bekwaamheid aan te tonen, dan kan dat mogelijk nadelige gevolgen hebben.

Hoe weet ik of mijn VCA verloopt?

Controleren of je VCA binnenkort verloopt, is zeer eenvoudig. Dit doe je met een VCA check in het VCA register. Hiervoor heb je alleen je naam en geboortedatum nodig, of je diplomanummer. Je ziet dan direct tot wanneer jouw VCA geldig is.

Zorg tijdig voor een nieuw examen

Wanneer jouw VCA dreigt te verlopen, zul je opnieuw examen moeten doen om een nieuw VCA certificaat te behalen, uiteraard ook weer met een geldigheid van 10 jaar. Wees er op tijd bij. Het kan namelijk zo zijn dat er sprake is van een wachtlijst. Laat het daarom niet op de laatste paar weken of dagen aankomen.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »