Dit is wat een ontruimingsoefening kan voorkomen

Het belang van een ontruimingsoefening moet je niet onderschatten. Veel mensen hebben nog nooit een ontruiming op het werk meegemaakt…. en dat is te merken. Want als er dan eentje plaatsvindt, wordt vaak duidelijk dat er onvoldoende geoefend is. Dat scenario wil je absoluut voorkomen. Goed oefenen is belangrijk om verschillende redenen. Dit is wat een ontruimingsoefening kan voorkomen.

 

 

Scroll om verder te lezen>>

Wat een ontruimingsoefening allemaal kan voorkomen

Ontruimingsplan aanvragen?

Wat een ontruimingsoefening kan voorkomen? Slachtoffers

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het belangrijkste dat een ontruimingsoefening kan voorkomen, is slachtoffers. Het is treurig maar waar: tijdens een ontruiming vallen soms slachtoffers die niet hadden hoeven te vallen. Mensen die brandwonden of ander letsel oplopen. In de ergste gevallen gaat het zelfs om mensen die tijdens een ontruiming overlijden.

 

Een ontruiming vindt natuurlijk plaats omdat er gevaar dreigt. Slachtoffers kunnen in ernstige gevallen helaas niet altijd voorkomen worden. Maar door goede ontruimingsoefeningen te houden, kan wél worden voorkomen dat een ontruiming niet goed verloopt, en hierdoor onnodige slachtoffers vallen.

De kans om het ontruimingsplan te testen en te verbeteren

Een ontruimingsoefening kan voorkomen dat je werkt met een ontruimingsplan dat niet optimaal is. Want in theorie klinkt het allemaal goed, maar werkt het in de praktijk ook? Tijdens een ontruimingsoefening ontdek je of het plan goed werkt, en of – en zo ja waar – er ruimte is voor verbetering. Dit verbetert uiteraard de veiligheid en effectiviteit van het plan.

Het voorkomt dat niemand weet wat hij/zij moet doen

Natuurlijk heb je opgeleide BHV’ers in de organisatie, die weten wat er moet gebeuren bij een ontruiming. Alleen is het voor hen wel goed om dit af en toe te oefenen. Niet alleen voor hen, maar voor iedereen in het bedrijf. Een ontruimingsoefening kan voorkomen dat iedereen tijdens een ontruiming als een kip zonder kop door elkaar rent. Wanneer alles geoefend is, en procedures in het geheugen zitten, zal een ontruiming een stuk beter verlopen.

Voorkom onnodige schade

We hebben het al gehad over onnodige slachtoffers, maar een ontruimingsoefening kan ook onnodige schade aan inventaris en het pand voorkomen. Door een ontruiming te oefenen, kan er bij een daadwerkelijke ontruiming sneller en beter worden ingegrepen en kunnen bijvoorbeeld branden sneller en effectiever worden geblust.

Hulp bij een ontruimingsoefening

Heb je hulp nodig bij een ontruimingsoefening? Schakel dan de experts van ARBO centrum in. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen je van A tot Z helpen met een ontruimingsoefening: van planning tot uitvoer en evaluatie.

Gerelateerde producten

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Noodverlichting

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?