7 tips om ongevallen op de werkvloer te voorkomen

Een ongeval op de werkvloer. Dit is iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Iedere werkgever krijgt er helaas tóch wel eens mee te maken. Hoe kun je de kans op ongevallen als werkgever nu verkleinen? Hier lees je 7 tips om ongevallen te voorkomen! 

Spreek werknemers aan

Het is belangrijk om werknemers of collega’s aan te spreken wanneer zij onveilig gedrag vertonen. Dit zorgt ervoor dat zij zich bewust worden van hun gedrag. Wellicht doet diegene het niet direct perfect, dan spreek je deze persoon nogmaals aan totdat het wel veilig en volgens de regels gaatDe veiligheidsrisico’s moeten dus bekend zijn bij jou, de teamleider(s) en de overige werknemers.   

VCA

Scroll om verder te lezen >>

Veiligheidsadvies aanvragen?

Bewustwording

Eén van de grootste gevaren is dat werknemers zich niet bewust zijn van de gevaren die er spelen binnen een werkomgeving. Een groot deel van de ernstige ongevallen gebeurt bij mensen die minder dan een jaar in dienst zijn bij een bedrijf. Probeer ongevallen dus te voorkomen door alle werknemers direct op de hoogte te stellen van de gevaren en risico’s! Een goed instrument om jouw werknemers bewust te maken van de gevaren is een toolboxmeeting. Dit laat als werkgever ook direct zien dat je de veiligheid van jouw werknemers belangrijk vindt. 

Beloon veilig gedrag

Deze sluit deels aan op de eerste tip. Wanneer iemand onveilig werkt, zorg dat deze persoon hierop wordt aangesproken. Wellicht kan je er zelfs een lichte ‘straf’ aan hangen. Daarbij is het wel van belang dat je ook het tegenovergestelde doet. Beloon werknemers wanneer zij veilig werken. Hoe je dit doet, laat ik over aan de werkgever of teamleider. Maar dit zal werknemers extra stimuleren om een veilige werkwijze te hanteren.  

Praat met werknemers

Werknemers staan dagelijks op de werkvloer. Laat hen je inspireren. Praat met werknemers over hun ervaringenHoe is de huidige situatie? Waar liggen volgens hen de gevaren? Wellicht kan je hierdoor de huidige maatregelen aanscherpen, maar ook nieuwe maatregelen toevoegen.  

Hou rekening met verandering

Hou er rekening mee dat omstandigheden kunnen veranderen. Het kan zijn dat jouw organisatie blijft groeien. Misschien gebruik je sinds kort nieuwe apparatuur. Hou dus rekening met nieuwe situaties. Blijf naar elkaar luisteren en leer van elkaar. Zo voorkom je ongevallen.    

Leid je werknemers op

Dit sluit aan op het stukje bewustwording. Wanneer jij je werknemers opleidt zorgt dit ervoor dat zij veiliger kunnen werken. Een VCA-cursus is een goed voorbeeld hiervan. Vooral voor nieuwe mensen is dit goed. Wat voor de werknemers die allang in dienst zijn logisch is, kan voor nieuw personeel volledig onlogisch zijn. Ook is het belangrijk dat je BHV’ers opleidtDeze zijn cruciaal wanneer er iemand gereanimeerd moet worden of wanneer er een (brand)wond verzorgd moet worden 

Werken volgens VCA

Zorg voor voldoende veiligheidsmiddelen in de buurt

Dit kan een ernstig ongeluk voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om genoeg brandblussers op verschillende plekken op te hangen. Dit kan écht een heftige brand voorkomen. Ook producten als EHBO-koffers en AED’s kunnen levens reddenHet is natuurlijk lastig om te bepalen hoeveel en waar dit allemaal nodig is.  

Heb je advies nodig? Wij van ARBO centrum helpen je graag. Dit gebeurt dan bijvoorbeeld met behulp van een RI&EHierbij brengen we álle, maar dan ook echt alle, arbeidsrisico’s in kaart. Daarnaast komen we met oplossingen voor het beperken van risico’s. Dit alles komt in een plan van aanpak. Zo nemen we een grote last van je uit handen én heb je een duidelijk beeld van hoe je jouw werkomgeving het veiligst kan maken. 

Gerelateerde producten

Veiligheidshesje

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?