5 manieren om een kleine brand te bestrijden

Wanneer er sprake is van een kleine brand, is het zaak om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Hoe kleiner de brand is, hoe eenvoudiger deze te bestrijden is en hoe groter de kans is dat je deze succesvol kunt blussen. Bij een kleine brand heb je bovendien vaak ook nog meerdere opties om te blussen. In deze blog lees je over 5 manieren om een kleine brand te bestrijden.

5 manieren om een brand te blussen

Scrollen om verder te lezen

BHV groepstraining volgen?

Isoleren en laten uitbranden

Bij brandbestrijding denk je misschien direct aan blussen. Dat is volstrekt logisch, want dat is idealiter ook wat je doet. Alleen zijn er meer manieren om een kleine brand te bestrijden. Soms volstaat het namelijk om de brand te isoleren en uit te laten branden. Soms kun je dit doen door de omgeving veilig te stellen, of door een object te verplaatsen. Dat laatste moet dan natuurlijk wel veilig kunnen gebeuren. Een kleine brand zal in veel gevallen vanzelf doven, wanneer er niets meer te verbranden is.

Zuurstoftoevoer afsnijden (met een blusdeken)

Een kleine brand bestrijden, kun je perfect doen door de zuurstoftoevoer af te snijden. Wanneer je ervoor zorgt dat de brand geen zuurstof meer krijgt, zal deze snel doven. Idealiter doe je dit met een blusdeken. Je wil namelijk niet dat het middel dat je gebruikt om te blussen vlam kan vatten. Bij een kleine brand in een pan bijvoorbeeld, kun je naast een blusdeken prima een deksel gebruiken en deze vanaf de zijkant over de pan heen schuiven.

Blussen met water

Niet voor niets zijn er tal van gezegden over de tegenpolen vuur en water: water is in veel gevallen zeer effectief voor het blussen van branden. Vooral kleine branden kunnen effectief door een flinke plens water worden geblust. Let op: dit geldt niet voor alle (kleine) branden. Olie en vet bijvoorbeeld, kunnen niet geblust worden met water.

Blussen met een brandblusser

Is er een brandblusser in de buurt? Dat is perfect. Een poederblusser of schuimblusser is ideaal voor het bestrijden van een kleine brand. Hiermee kun je de meest voorkomende branden snel en effectief blussen.

Een automatisch blussysteem (sprinklers)

Een brand bestrijden gaat het beste wanneer de brand nog klein is. Branden kunnen zich in zeer hoog tempo ontwikkelen. Een kleine brand bestrijden gaat perfect met een automatisch blussysteem, zoals een sprinklerinstallatie. Sensoren detecteren de brand in een zeer vroeg stadium en kunnen deze automatisch blussen terwijl hij nog klein is en weinig schade heeft aangericht. Let wel op: sprinklers kunnen veel nevenschade aanrichten, bijvoorbeeld aan apparaten.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Noodverlichting

Brandpreventie pakketten

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?