4 tips voor een snelle en veilige ontruiming

Wanneer het bedrijf ontruimd moet worden betekent dit dat er sprake is van een gevaarlijke of mogelijk gevaarlijke situatie. Het is daarom belangrijk dat de ontruiming snel en veilig gebeurt. Hoe zorg je hiervoor? Lees deze 4 tips voor een snelle en veilige ontruiming. De specialisten van ARBO centrum staan ook altijd voor je klaar om je van advies te voorzien of te helpen bij het nemen van de juiste maatregelen. Ook kun je bij ons terecht voor het opleiden van bedrijfshulpverleners.

verzamelplaats

Scroll om verder te lezen >>

Een ontruimingsplan aanvragen?

Zorg voor een ontruimingsplan

Een snelle en veilige ontruiming begint met een goed ontruimingsplan. Dit ben je als werkgever of pandeigenaar/beheerder ook verplicht. In een ontruimingsplan wordt alles wat te maken heeft met de ontruiming vastgelegd. Er wordt een taakverdeling gemaakt, de procedure wordt uitgelegd en vluchtroutes worden getoond. Het is belangrijk dat het ontruimingsplan inzichtelijk is en dat iedereen in het pand hiervan op de hoogte is.

Leid voldoende BHV’ers op

BHV’ers hebben een cruciale rol bij een ontruiming. Zij zijn namelijk de medewerkers die de ontruiming in goede banen leiden. Hier zijn ze voor opgeleid. Zorg ervoor dat je voldoende BHV’ers in het bedrijf hebt om een ontruiming goed te laten verlopen. Laat medewerkers hiervoor een BHV cursus volgen.

Houd ontruimingsoefeningen

Dus je hebt een goed ontruimingsplan en getrainde BHV’ers. De volgende stap is om periodiek ontruimingsoefeningen te houden. Wij kunnen hierbij helpen. Alleen door ontruimingen te oefenen in waarheidsgetrouwe nagebootste situaties weet je zeker of een ontruiming ook echt snel en veilig kan verlopen. Bovendien bieden oefeningen je de mogelijkheid om ontruimingen verder aan te scherpen en te verbeteren.

Geef vluchtroutes aan en houd deze vrij

Voor een snelle en veilige ontruiming is het belangrijk dat mensen snel kunnen zien wat hun vluchtroute is. Zorg ervoor dat je deze duidelijk aangeeft. Ook wanneer het donker is. Dat kan met de juiste pictogrammen en borden (verkrijgbaar bij ARBO winkel). Zorg er ook altijd voor dat de vluchtroutes toegankelijk en vrij zijn. Ze moeten niet worden geblokkeerd.

Gerelateerde producten

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Noodverlichting

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?