3 Redenen om een ontruimingsoefening te doen

Ontruimingsoefeningen houden is een belangrijk onderdeel van veiligheid. Wij kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken. Wordt er bij jou in het bedrijf voldoende aandacht aan besteed? Zo niet, dan is het tijd om in actie te komen. Wij geven je hierbij 3 redenen om een ontruimingsoefening te doen en staan voor je klaar om je te helpen met het organiseren, uitvoeren en evalueren van je oefening.

Een betere echte ontruiming

Het is heel eenvoudig: wanneer je een ontruiming goed oefent, is de kans dat een daadwerkelijke ontruiming optimaal verloopt veel groter. Dat is toch wat je wilt? Wanneer het bedrijf ontruimd moet worden, is er sprake van een gevaarlijke situatie. Je wilt dat alle medewerkers en aanwezigen zo snel en veilig mogelijk naar een veilige locatie kunnen komen. Door regelmatig ontruimingsoefeningen te houden voorkom je onnodige slachtoffers.

Je ontdekt tijdig de aandachtspunten en kunt verbeteringen doorvoeren

Een ontruimingsoefening gebruik je dus om protocollen en kennis te oefenen. Maar het heeft ook nog een andere belangrijke functie. Je ontdekt namelijk tijdig de aandachtspunten en kunt verbeteringen doorvoeren. Dat is ontzettend belangrijk. Tijdens een ontruimingsoefening is er gelukkig ruimte voor fouten. Eventuele problemen die aan het licht komen, kunnen tijdig worden opgelost. Zodat ze geen probleem vormen wanneer er een echt calamiteit ontstaat.

Je voldoet hiermee aan je verplichtingen

Stel nu dat jij een verzekeringsmaatschappij bent. Bij een klant heeft een brand gewoed. Je doet dan onderzoek: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Maar ook: wat is er vervolgens gebeurd? Hoe zijn mensen in veiligheid gebracht? Uit dat onderzoek blijkt dat vluchtroutes niet goed toegankelijk waren en dat er chaos ontstond tijdens het blussen omdat alles slecht gecoördineerd werd. Hierdoor heeft het pand onnodig zeer veel schade opgelopen. En nu wordt jou gevraagd om die schade te vergoeden…. Zou je daar als verzekeringsmaatschappij happig op zijn?

 

Zorg ervoor dat je als bedrijf niet in deze situatie terecht komt. Je bent verplicht om te zorgen voor goede veiligheid. Blijkt dat er niet aan de juiste voorwaarden is voldaan, dan hebben verzekeraars vaak het recht om schadevergoeding te weigeren.

Schakel ARBO centrum in voor het organiseren van een ontruimingsoefening

Kortom: oefen regelmatig. Wil je zorgen voor een goede ontruimingsoefening? ARBO centrum helpt je graag. Wij kunnen zorgen voor een perfecte ontruimingsoefening. Een gedegen voorbereiding, realistisch scenario en uitgebreide evaluatie achteraf. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?