Wanneer is een NEN 3140 certificaat nodig?

Op deze vraag is een zeer eenvoudig antwoord te geven. Dat antwoord luidt: in elke organisatie. De NEN 3140 geldt namelijk voor elke organisatie waarin werknemers werkzaamheden uitvoeren aan of rondom elektrotechnische installaties. Voor een leek klinkt dit wellicht nog als iets dat voor lang niet iedereen van toepassing is. Dit geldt echter veel sneller en veel vaker dan mensen denken. In dit artikel leggen wij uit waarom. Het gaat namelijk niet alleen om professionals die werken met installaties, machines of gereedschappen. Het geldt ook voor werknemers die vervangingen, reparaties of onderhoud aan apparaten uitvoeren.

Wat is een NEN 3140 certificaat precies?

Het NEN 3140 certificaat is een certificaat waarmee bewezen kan worden dat werknemers bevoegd en capabel zijn om te werken met of aan elektrotechnische installaties. De NEN 3140 is er in diverse hoedanigheden, omdat er ook op diverse manieren met of aan deze installaties kan worden gewerkt. De volgende NEN 3140 certificaten worden onderscheiden: NEN 3140 VOP, NEN 3140 VP en Keurmeester NEN 3140.

 

Het NEN 3140 VOP certificaat is het “lichtste” NEN 3140 certificaat dat gehaald kan worden. VOP staat voor “Voldoende Onderricht Persoon”. Iemand met een NEN 3140 VOP certificaat mag onder begeleiding van een collega met een NEN 3140 VP bepaalde handelingen met en aan elektrotechnische installaties uitvoeren. Om te weten wat de NEN 3140 precies inhoudt, is het handig om te kijken naar de bevoegdheden van een professional met NEN 3140 VP certificaat.

 

Het NEN 3140 VP certificaat staat voor “Vakbekwaam Persoon”. Wie in het bezit is van een NEN 3140 VP certificaat is goed opgeleid en heeft aangetoond bekwaam te zijn in het werken met en/of aan elektrotechnische installaties. De NEN 3140 richt zich hierbij uiteraard op de veiligheid. Wie het certificaat heeft, weet welke risico’s er zijn en hoe er gewerkt dient te worden om deze risico’s te minimaliseren. Dit kan gelden voor het werken met specifieke apparaten, installaties en gereedschappen. Maar ook degene die binnen de organisatie zorgt voor kleine reparaties, vervangingen en dergelijke dient dit certificaat te hebben. Ook wanneer het gaat om werkzaamheden aan alledaagse apparaten, zoals computers en koffiemachines.

 

Dan is er nog het Keurmeester NEN 3140 certificaat. Dit is een certificaat dat aanvullend op het VP certificaat gehaald kan worden. Veel elektrotechnische installaties dienen periodiek gekeurd te worden om aan wettelijke eisen te voldoen. Ook voor installaties waarbij keuring niet van toepassing, is het belangrijk dat er iemand in de organisatie aanwezig is die met een kundige blik naar de staat van het onderhoud en de veiligheid kan kijken. Alleen al omdat voor werkzaamheden aan deze apparaten het NEN 3140 certificaat nodig is.

Maar wanneer is een NEN 3140 certificaat nodig?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wanneer is een NEN 3140 certificaat nodig? Onder elektrotechnische installaties vallen zeer veel verschillende apparaten, machines en gereedschappen. De term “elektrotechnische installaties” klinkt complex, maar het is een verzamelnaam. Mensen denken bij deze term vaak direct aan zware machines of specialistische gereedschappen. Eenvoudige apparaten zoals tosti-ijzers, koffiemachines en zelfs lampen vallen echter ook onder de bepalingen van de NEN 3140.

 

Dient dan iedere werknemer te beschikken over een NEN 3140 certificaat? Dat zeker niet. Voor het bedienen van specifieke apparaten, dienen werknemers in het bezit te zijn hiervan. Voor het gros van de apparaten is dit echter niet nodig en dus zal ook lang niet iedereen een NEN 3140 certificaat moeten halen. Wanneer is een NEN 3140 certificaat dan wel nodig? In elke organisatie dient er een werknemer te zijn die in het bezit is van dit certificaat. De NEN 3140 bepalingen gelden namelijk bij het werken met of aan alle elektrotechnische installaties. Een kop koffie zetten, valt niet onder deze werkzaamheden. Wanneer de koffiemachine gerepareerd moet worden, dient dit echter wel te gebeuren door een werknemer met het NEN 3140 VP certificaat, of een werknemer met het NEN 3140 VOP-certificaat onder supervisie van een collega met het VP-certificaat.

Het NEN 3140 certificaat halen

Het NEN 3140 certificaat haal je door het volgen van een cursus. Tijdens een eendaagse cursus leer je alles wat je moet weten om erkend te worden als NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon of NEN 3140 Vakbekwaam Persoon. Deze cursussen, alsmede die voor keurmeester, kun je volgen op een van de vele locaties van ARBO centrum door heel het land. Bij voldoende animo vanuit de organisatie is ook een cursus op locatie mogelijk. Na het succesvol voltooien van de cursus ontvang je het bijbehorende certificaat met een geldigheid van 3 jaar. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.