Mag ik werken zonder VCA?

Het antwoord is helemaal afhankelijk van in welke sector je werkt en welk beroep je uitvoert. VCA is de norm in tientallen sectoren. Wie in de wet kijkt, ziet nergens staan dat VCA verplicht is. Daarom vragen veel mensen zich af of zij ook niet gewoon zonder VCA mogen werken. Het antwoord daarop is wat minder eenvoudig dan “dat mag wel” of “dat mag niet”.

 

Of je mag werken zonder VCA, hangt natuurlijk ook af van het feit of VCA verplicht is of niet. VCA is niet wettelijk verplicht. Desondanks wordt VCA door zeer veel werkgevers wel als verplicht
beschouwd. Hoe zit dat nu precies? Wij leggen uit hoe het zit.

Is VCA nu verplicht of niet?

Werkgevers en werknemers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor veiligheid. Dat wil zeggen: werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden voor hun werknemers en werknemers zijn verplicht om aan te kunnen tonen dat zij capabel zijn om hun werkzaamheden uit te voeren, met het oog op veiligheid. Dit is waar de discussie over het wel of niet verplicht zijn van VCA uiteindelijk eindigt in bevestiging: VCA kun je het beste zien als verplicht.

 

Wanneer er sprake is van een ongeval of een calamiteit, zul je moeten kunnen aantonen dat je capabel bent en goed bent getraind met het oog op veiligheid en risico’s. Hoe kun je dit aantonen zonder VCA? VCA is het alom erkende manier om dit te doen.

Dus: mag ik werken zonder VCA?

Om een antwoord te geven op de vraag “mag ik werken zonder VCA?”: nee. Ga er maar vanuit dat dit niet mag, indien je werkt in een bedrijf waar VCA wordt gehanteerd. Wettelijk gezien zou je mogen werken zonder VCA, maar dan moet je wel zorgen voor een gelijkwaardig alternatief met goede bewijslast. Dat alternatief is er in de meeste gevallen niet. Bovendien kun je door je werkgever worden verplicht om VCA te hebben.

VCA halen bij ARBO centrum

Wil jij je VCA halen om veilig te kunnen werken? Schrijf je dan in voor een VCA cursus van ARBO centrum. Binnen een dag behaal je hiermee jouw officiële VCA certificaat, met een geldigheid van 10 jaar.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »