Is een AED verplicht voor een bedrijf?

Wettelijk is het (nog) niet verplicht om een AED in het bedrijf hebben. Het is volgens de ARBO wet wel verplicht om diverse zaken op orde te hebben die de veiligheid en gezondheid van iedereen die in het bedrijf werkt veilig stelt. Een AED verhoogt de kans op een succesvolle reanimatie aanzienlijk. Daarbij is de kans op blijvende gezondheidsschade, met name aan de hersenen, minder. Daaruit volgt logischerwijze dat een AED wel een absoluut aan te raden voorziening in een bedrijf is.

Help de BHV’er met een AED

Als bedrijf heb je wel de wettelijke verplichting om iemand opgeleid als bedrijfshulpverlener te hebben. Een BHV’er wordt ook opgeleid om te kunnen reanimeren met een AED. Alhoewel in principe iedereen met een AED kan werken, heeft het veel voordelen om daarmee geoefend te hebben. Tijdens een noodsituatie is er weinig tijd om beslissingen te nemen en erover na te denken. Je moet dus direct weten wat en hoe je iets moet doen om het bedrijf met de werknemers veilig te stellen. De aanwezigheid van een AED kan daarbij letterlijk van levensbelang zijn.

 

Ethisch en praktisch gezien is een AED verplicht voor een bedrijf, vinden wij. Daarom is de bediening van een AED ook opgenomen in de EHBO en BHV cursus van ARBO centrum. Ook biedt ARBO centrum een specifieke cursus AED. Onze adviseurs helpen je ook graag mee om de juiste keuze voor jouw bedrijf te maken als je de AED aanschaft. Er zijn automatische AED’s maar ook halfautomatische AED’s waar je zelf de knop moet indrukken om de stroomstoot te bewerkstelligen. Het is belangrijk waar de AED komt. Heb je een houthandel bijvoorbeeld, dan moet de AED wel goed tegen stof kunnen. Bovendien is mogelijk een onderhoudscontract nodig om er zeker van te zijn dat de AED 100% werkt als deze nodig is.

Hulp bij het aanschaffen van een AED

Natuurlijk kun je bij ARBO centrum terecht voor hulp bij het aanschaffen van een AED. Neem gerust contact met ons op om je vragen te stellen. Samen kijken wij naar de oplossing die het beste past bij jouw behoeften en budget.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou