Wat is het verschil tussen een pacemaker en een defibrillator?

Je bent ongetwijfeld bekend met de termen pacemaker en defibrillator. Maar wat doen ze precies? Zijn ze hetzelfde of zijn er verschillen? Hoewel beide apparaten levens redden (en dit op soortgelijke manier doen), zijn er belangrijke verschillen. Wat is het verschil tussen een pacemaker en een defibrillator? Je leest het hier.

Eerst de overeenkomsten

Om het verschil tussen een pacemaker en een defibrillator te weten, is het goed om eerst de overeenkomsten te kennen. Beide apparaten worden gebruikt bij hartproblemen. Beide dienen ook een elektrische schok toe waarmee er weer een normaal hartritme kan worden opgewekt. Maar wanneer en hoe zij dit doen, verschilt.

Wat is dan het verschil tussen een pacemaker en een defibrillator?

Er zijn meerdere verschillen tussen een pacemaker en een defibrillator. Het eerste verschil is dat een defibrillator extern is en een pacemaker intern: deze is in het lichaam van de drager aangebracht. Een pacemaker wordt aangebracht bij mensen met hartproblemen, hartfalen of die eerder een hartstilstand hebben gehad. Een defibrillator is een extern apparaat dat je gebruikt op het moment dat iemand een hartstilstand heeft.

 

Daarmee komen we direct bij een tweede verschil tussen een pacemaker en een defibrillator. Een pacemaker monitort continu de hartslag van de drager. Op het moment dat de pacemaker constateert dat het hartritme levensgevaarlijk verstoord wordt zal deze automatisch een schok toedienen. Hier zie je het belangrijkste verschil: een pacemaker grijpt al in bij een ernstige verstoring. Dit apparaat regelt de hartslag (om een hartstilstand te voorkomen), terwijl een defibrillator de hartslag herstelt.

 

Een defibrillator moet altijd door iemand bij een slachtoffer worden aangebracht (middels elektroden op de borst) en bediend.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou