Hoe gebruik je een defibrillator?

Een defibrillator, beter bekend als AED, gebruik je wanneer iemand in je omgeving een hartstilstand heeft. Hoewel iedereen in principe een defibrillator kan gebruiken, is het goed om van tevoren te weten welke stappen je moet nemen bij een hartstilstand. En daarom leggen we hieronder stapsgewijs uit wat er komt kijken bij het gebruik van een defibrillator.

Controleer of het slachtoffer ademhaalt

Een voelbare hartslag controleren  wordt al sinds 2006 niet meer gedaan. Dit is ook bij ventrikelfibrillatie onwaarneembaar. Daarom moet je de ademhaling controleren, geen ademhaling is reanimatie starten, we spreken dan ook bij “hartstilstand en ventrikelfibrillatie” van een circulatiestilstand omdat er geen bloed meer wordt rond gepompt.

In dit geval zal moeten worden gestart met handmatige reanimatie. Dit klinkt misschien spannend, maar wees gerust. Een defibrillator zal altijd zelf aangeven of een schok toedienen mogelijk is.

Hoe moet je een AED gebruiken?

Het gebruik van de defibrillator in stappen

 

  • De defibrillator heeft twee elektroden. De elektroden plaatst je op de borstkas van het slachtoffer.
  • Via de elektroden bepaalt de defibrillator het hartritme.
  • Hierna zal het apparaat aangeven wat je moet doen: handmatig reanimeren of de knop indrukken en een schok toedienen.
  • De defibrillator geeft je gesproken instructies, of met behulp van beelden, afhankelijk van het model.

 

We kunnen ons voorstellen dat het gebruik van een defibrillator in de praktijk behoorlijk spannend is.  En daarom bieden wij speciale cursussen aan. Want hoewel iedereen in theorie een defibrillator kan bedienen, blijft het behoorlijk spannend in een real life situatie.

Tijdens de cursus leer je niet alleen de defibrillator te bedienen, je leert ook kalm te blijven en juist te handelen. Want vergeet niet, bij een hartstilstand heb je te maken met een zeer stressvolle, angstige en levensbedreigende situatie.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.