BHV: hoeveel per bedrijf?

Ben je bekend met de regels omtrent BHV? Veel mensen weten dat BHV’ers in de organisatie verplicht kunnen zijn. Maar wanneer en hoeveel? Elke organisatie met werknemers in dienst is verplicht om minstens een werknemer op te leiden tot BHV’ers. Maar wanneer het gaat om BHV: hoeveel per bedrijf is dan nodig of verplicht? Het aantal BHV’ers dat aanwezig dient te zijn, is gerelateerd aan de omvang van het bedrijf.

BHV: hoeveel per bedrijf?

Hoeveel BHV’ers er per bedrijf aanwezig moeten zijn, is lastig om van tevoren te zeggen. Er is namelijk geen vaste stelregel hiervoor. Het komt voornamelijk aan op de inschatting van het bedrijf zelf. Elke organisatie is verplicht om een RI&E te maken: een Risico Inventarisatie & Evaluatie. In dit document worden de risico’s binnen het bedrijf in kaart gebracht en wordt omschreven wat er gedaan wordt om deze risico’s te beperken. In de RI&E motiveert het bedrijf het aantal BHV’ers.

 

Waar het vooral om draait, is dat je als bedrijf kunt aantonen dat er goed over is nagedacht en dat er voldoende BHV’ers zijn om de veiligheid te garanderen en adequaat in de grijpen tijdens calamiteiten. Het spreekt voor zich dat in een bedrijf met 100 werknemers een enkele BHV’er onvoldoende is. Daarentegen zijn 5 BHV’ers in een organisatie met 10 werknemers ook misschien weer teveel van het goede.

 

In een goede inventarisatie wordt rekening gehouden met het aantal werknemers, maar ook met de verdeling fulltime/parttime, alsmede met de specifieke risico’s binnen de organisatie.

Advies nodig?

Wil je weten hoeveel BHV’ers jouw bedrijf zou moeten hebben? Neem eens contact met ons op. ARBO centrum kan je adviseren. Bovendien kunnen wij helpen met het maken van een goede RI&E en kunnen wij medewerkers opleiden tot BHV’er met een BHV cursus. Wij beschikken over tientallen cursuslocaties door het hele land. Er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Wil je direct meerdere medewerkers laten opleiden tot BHV’er? Bespreek dan de mogelijkheden tot het organiseren van een in-company training.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou