Mag iedereen een AED gebruiken?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om slachtoffers van een hartstilstand een schok toe te dienen. De bedoeling is door middel van de schok de hartslag weer op gang te brengen. Met een AED heeft een slachtoffer van een hartaanval een grote kans om te overleven. Als het toedienen van de schok binnen zes minuten wordt toegepast, bestaat de kans dat het slachtoffer de hartstilstand overleeft zonder permanente schade. Een AED redt letterlijk levens. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de AED gebruiken. Maar mag iedereen een AED gebruiken? Ja. Graag zelfs.

Kan iedereen een AED bedienen?

Ook hier is het antwoord: ja. Iedereen kan een AED bedienen. Zelfs als je het nooit eerder hebt gedaan. Een AED is voorzien van een stap voor stap instructie. Er zijn AED’s waarbij de instructie is ingesproken en/of met behulp van een display wordt getoond. En als je deze instructies goed opvolgt, weet je zeker dat je de AED veilig bedient.

Oefen met een AED

Iedereen mag en kan dus een AED bedienen. Maar lukt het jou ook in een noodsituatie? Want stel dat je in paniek raakt voor of tijdens een reanimatie? Daarom raden we aan om te oefenen met een AED. Dat kan door een EHBO cursus of BHV cursus te volgen. Heb je geoefend met het gebruik van de AED? Dan weet je zeker dat je over alle benodigde kennis, vaardigheden en kalmte beschikt.

Schaf een AED aan

Steeds vaker zie je AED’s hangen in woonwijken en openbare ruimtes. Maar ook kiezen steeds meer mensen ervoor zelf een AED aan te schaffen. Er zijn AED’s verkrijgbaar in alle prijsklassen. Heb jij nog geen AED in jouw wijk of straat? Praat erover met je buren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou