Zo zorg je voor een snelle en veilige ontruiming

Wanneer door een brand of andere calamiteit het pand ontruimd moet worden, wil je maar één ding: een snelle en veilige ontruiming. Hoe sneller en gemakkelijker mensen het pand kunnen verlaten, des te kleiner de kans op slachtoffers. Maar hoe zorg je voor een snelle en veilige ontruiming? Wij lopen met je langs de belangrijkste voorwaarden.

Scroll om verder te lezen>>

Veilige en snelle ontruiming

Ontruimingsplan aanvragen?

Een goed(gekeurd) ontruimingsplan

Een snelle en veilige ontruiming begint met een goed en goedgekeurd ontruimingsplan. Dit ben je als bedrijf verplicht te hebben. Draag hier dan ook zorg voor en laat een expert je helpen met het maken van je ontruimingsplan, of laat dit controleren. ARBO centrum is je graag van dienst. Een deugdelijk ontruimingsplan legt het fundament voor een goede ontruiming.

 

Om dit effectief te laten zijn, is het belangrijk dat het ontruimingsplan ook goed in het bedrijf zichtbaar is. Hang daarom ontruimingsplattegronden op, op centrale plekken op elke verdieping. Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van dit plan en de ontruimingsplattegrond.

Houd regelmatig ontruimingsoefeningen

Een ontruiming is niet niks. Op het moment dat deze plaats moet vinden, kan dit voor best wel wat spanning zorgen. Houd daarom regelmatig ontruimingsoefeningen. Dit is onmisbaar voor een snelle en veilige ontruiming. Om twee redenen: allereerst kun je zo testen of het ontruimingsplan nog goed is, en ten tweede zorg je ervoor dat medewerkers bekend worden met de procedure. Wanneer het vervolgens gaat om een echte ontruiming, is de kans veel groter dat deze naar wens verloopt.

Signalering

De kans op een snelle en veilige ontruiming neemt aanzienlijk toe wanneer er gezorgd is voor goede signalering. Denk aan borden die aangeven waar nooduitgangen of blusmiddelen zich bevinden, en wat de looprichting is voor de vluchtroute.

Houd de route vrij

Je kunt nog zo goed nadenken over een goed ontruimingsplan en een vluchtroute: wanneer tijdens een ontruiming die route niet (goed) toegankelijk of (deels) geblokkeerd is, heb je hier helemaal niets aan. Dit leidt tot onnodig gevaarlijke situaties. Draag er dan ook zorg voor dat de route altijd vrij is.

Investeer in voldoende BHV’ers

Bij elke ontruiming is er een cruciale rol weggelegd voor BHV’ers. Dit zijn de medewerkers in de organisatie die onder andere zijn opgeleid om een evacuatie te leiden. Zorg ervoor dat je voldoende opgeleide BHV’ers in het bedrijf rond hebt lopen. Zij kunnen het verschil maken bij een ontruiming. Met een BHV cursus van ARBO centrum leid je medewerkers op tot gecertificeerde BHV’ers.

Gerelateerde producten

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Noodverlichting

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.