Je hebt hem ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen op TV of op het internet: de stabiele zijligging. Dit is een houding waarin een slachtoffer in sommige gevallen wordt gelegd. Maar hoe doe je dit? En waarom de stabiele zijligging en geen andere houding? Daar zit natuurlijk een gedachte achter.
De stabiele zijligging is dé houding geworden voor slachtoffers die het bewustzijn verloren hebben of het risico lopen op verstikking door bijvoorbeeld braken. Het is dus een positie die zorgt voor veiligheid.
Scroll om verder te lezen >>
Wanneer een slachtoffer in de stabiele zijligging wordt gelegd, ligt hij/zij – zoals de naam al zegt – veilig en stabiel. Als iemand bewusteloos is, is het zeer gevaarlijk wanneer hij/zij op de rug blijft liggen. Want zodra je het bewustzijn verliest, verslapt het hele lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je tong achterin je keel zakt (het zogenaamde “tong inslikken”). Dit blokkeert de luchtwegen en omdat het slachtoffer bewusteloos is, zal hij/zij niet bijkomen. Hierdoor is er een kans op stikken. Hetzelfde geldt voor braaksel. Bij een stabiele zijligging weet je zeker dat niets de luchtwegen blokkeert en dat eventueel braaksel of andere lichaamsvloeistoffen zoals bloed zich niet zullen ophopen in de keel.
Een tweede reden waarom de stabiele zijligging wordt toegepast, is omdat deze houding vanuit elke positie eenvoudig te realiseren is. Bij volwassenen en kinderen.
Je hebt, als je weet hoe dit moet, ook geen hulp nodig om een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Wil je weten hoe je de stabiele zijligging toepast? Lees dan deze blog.
Iemand in de stabiele zijligging kunnen leggen, is een belangrijk onderdeel van eerste hulp. Daarom leer je ook een slachtoffer in de stabiele zijligging leggen in een EHBO cursus of BHV cursus. Wil jij dit ook leren? Geef je dan op voor een cursus van ARBO centrum. Er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt. Naast de stabiele zijligging goed toepassen (ook wanneer je dit niét moet doen, bijvoorbeeld bij rug- of nekletsel) leer je uiteraard ook alle andere facetten van EHBO / BHV. Slaag je voor de cursus, dan ontvang je jouw officiële EHBO- of BHV-certificaat.
Het belang van het melden van onveilige situaties op het werk Iedereen zal het erover eens zijn dat het belangrijk is om te werken in
World Restart a Heart Day Op 16 oktober wordt stilgestaan bij het belang van reanimatie bij een hartstilstand. De World Restart a Heart Day is
De Brandpreventieweken gaan 1 oktober van start! Iedereen begrijpt het nut van brandpreventie. Aan het voorkomen van brand kun je nooit teveel aandacht besteden. Vandaar
Hoofdkantoor
Galvanistraat 14-1
6716 AE Ede
info@ARBOcentrum.nl
+31 (0) 88 123 0 888
KVK: 6292 5202
BTW: NL 855 017 193 B01
IBAN: NL 95 INGB 000 680 5479
Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.