Waarom stabiele zijligging?

Je hebt hem ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen op TV of op het internet: de stabiele zijligging. Dit is een houding waarin een slachtoffer in sommige gevallen wordt gelegd. Maar hoe doe je dit? En waarom de stabiele zijligging en geen andere houding? Daar zit natuurlijk een gedachte achter.

Waarom de stabiele zijligging? Veiligheid

De stabiele zijligging is dé houding geworden voor slachtoffers die het bewustzijn verloren hebben of het risico lopen op verstikking door bijvoorbeeld braken. Het is dus een positie die zorgt voor veiligheid.

Een persoon in een blauwe trui en zwarte broek ligt op zijn zij, terwijl een ander naast hem knielt en een hand op zijn schouder en heup legt. Deze scène zou de vraag kunnen beantwoorden: Waarom stabiele zijligging?, aangezien het mogelijk een herstelhoudingstechniek op een vloer met tapijt laat zien.

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een BHV cursus volgen?

Wanneer een slachtoffer in de stabiele zijligging wordt gelegd, ligt hij/zij – zoals de naam al zegt – veilig en stabiel. Als iemand bewusteloos is, is het zeer gevaarlijk wanneer hij/zij op de rug blijft liggen. Want zodra je het bewustzijn verliest, verslapt het hele lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je tong achterin je keel zakt (het zogenaamde “tong inslikken”). Dit blokkeert de luchtwegen en omdat het slachtoffer bewusteloos is, zal hij/zij niet bijkomen. Hierdoor is er een kans op stikken. Hetzelfde geldt voor braaksel. Bij een stabiele zijligging weet je zeker dat niets de luchtwegen blokkeert en dat eventueel braaksel of andere lichaamsvloeistoffen zoals bloed zich niet zullen ophopen in de keel.

Een goed toepasbare houding

Een tweede reden waarom de stabiele zijligging wordt toegepast, is omdat deze houding vanuit elke positie eenvoudig te realiseren is. Bij volwassenen en kinderen.

Je hebt, als je weet hoe dit moet, ook geen hulp nodig om een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Wil je weten hoe je de stabiele zijligging toepast? Lees dan deze blog.

De stabiele zijligging leer je in een EHBO of BHV cursus

Iemand in de stabiele zijligging kunnen leggen, is een belangrijk onderdeel van eerste hulp. Daarom leer je ook een slachtoffer in de stabiele zijligging leggen in een EHBO cursus of BHV cursus. Wil jij dit ook leren? Geef je dan op voor een cursus van ARBO centrum. Er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt. Naast de stabiele zijligging goed toepassen (ook wanneer je dit niét moet doen, bijvoorbeeld bij rug- of nekletsel) leer je uiteraard ook alle andere facetten van EHBO / BHV. Slaag je voor de cursus, dan ontvang je jouw officiële EHBO- of BHV-certificaat.

Gerelateerde producten

Een geel-zwarte automatische externe defibrillator (AED) met een handvat, gelabeld Lifeline AUTO, benadrukt het significante verschil tussen ploegleider en hoofd BHV. Het heeft een ronde groene aan/uit-knop en iconen met tekst eronder voor elektrodebediening, patiëntcontact en hartritmeanalyse.

AED apparaat

Geel-witte AED-elektrodepadverpakking met kabel en connector. De verpakking bevat geïllustreerde instructies voor het bevestigen van de pads op de borst van een persoon, met genummerde stappen 1 tot en met 4. Regelmatig onderhoud aan de AED zorgt ervoor dat deze componenten klaar zijn voor gebruik in noodgevallen.

AED elektroden

Een rode Ambu-tas met draagriem is afgebeeld naast een transparant gezichtsmasker met elastische banden. De tas is voorzien van het label Ambu Res-Cue Mask en CE-markering, ideaal voor snelle inzet door zowel een ploegleider als hoofd BHV in noodsituaties.

Beademingsmasker

Een handmatige reanimatiezak, ook wel bekend als een Ambu-zak met een transparant gezichtsmasker bevestigd, demonstreert cruciale levensreddende apparatuur die door hulpverleners wordt gebruikt. Hoewel het begrijpen van hulpmiddelen als deze essentieel is, kan het kennen van het verschil ploegleider en hoofd BHV de effectiviteit van noodhulp verbeteren.

Beademinigsballon

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een cirkelvormig logo met een blauw midden met een wit pijltje omhoog. Een oranje rand omringt de blauwe cirkel, met de Nederlandse tekst WIJ BIEDEN OOK INCOMPANY TRAININGEN AAN, wat betekent Wij bieden ook in-company trainingen aan.