Waarom stabiele zijligging?

Je hebt hem ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen op TV of op het internet: de stabiele zijligging. Dit is een houding waarin een slachtoffer in sommige gevallen wordt gelegd. Maar hoe doe je dit? En waarom de stabiele zijligging en geen andere houding? Daar zit natuurlijk een gedachte achter.

Waarom de stabiele zijligging? Veiligheid

De stabiele zijligging is dé houding geworden voor slachtoffers die het bewustzijn verloren hebben of het risico lopen op verstikking door bijvoorbeeld braken. Het is dus een positie die zorgt voor veiligheid.

Stabiele zijligging

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een BHV cursus volgen?

Wanneer een slachtoffer in de stabiele zijligging wordt gelegd, ligt hij/zij – zoals de naam al zegt – veilig en stabiel. Als iemand bewusteloos is, is het zeer gevaarlijk wanneer hij/zij op de rug blijft liggen. Want zodra je het bewustzijn verliest, verslapt het hele lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je tong achterin je keel zakt (het zogenaamde “tong inslikken”). Dit blokkeert de luchtwegen en omdat het slachtoffer bewusteloos is, zal hij/zij niet bijkomen. Hierdoor is er een kans op stikken. Hetzelfde geldt voor braaksel. Bij een stabiele zijligging weet je zeker dat niets de luchtwegen blokkeert en dat eventueel braaksel of andere lichaamsvloeistoffen zoals bloed zich niet zullen ophopen in de keel.

Een goed toepasbare houding

Een tweede reden waarom de stabiele zijligging wordt toegepast, is omdat deze houding vanuit elke positie eenvoudig te realiseren is. Bij volwassenen en kinderen.

Je hebt, als je weet hoe dit moet, ook geen hulp nodig om een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Wil je weten hoe je de stabiele zijligging toepast? Lees dan deze blog.

De stabiele zijligging leer je in een EHBO of BHV cursus

Iemand in de stabiele zijligging kunnen leggen, is een belangrijk onderdeel van eerste hulp. Daarom leer je ook een slachtoffer in de stabiele zijligging leggen in een EHBO cursus of BHV cursus. Wil jij dit ook leren? Geef je dan op voor een cursus van ARBO centrum. Er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt. Naast de stabiele zijligging goed toepassen (ook wanneer je dit niét moet doen, bijvoorbeeld bij rug- of nekletsel) leer je uiteraard ook alle andere facetten van EHBO / BHV. Slaag je voor de cursus, dan ontvang je jouw officiële EHBO- of BHV-certificaat.

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?