Een verreiker is een essentieel bedrijfsvoertuig in veel sectoren. Het werken met een verreiker brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Onveilig werken met een verreiker kan grote schade tot gevolg hebben. Ongelukken met verreikers zorgen dikwijls voor ernstig letsel en kennen soms zelfs een fatale afloop. Veilig werken met een verreiker is dan ook een absolute vereiste. Hoe zorgt men hiervoor? Alles begint met het halen van het verreiker certificaat middels het volgen van een verreiker cursus. Daarna is het zaak om doorlopend aandacht aan veiligheid te blijven besteden.

 

Veilig werken met een verreiker begint met een cursus

 

Door bij ARBO Centrum een verreiker cursus te volgen, kan men het verreiker certificaat behalen. Met dit certificaat tonen werknemers (ook ZZP’ers) aan over de benodigde kennis te beschikken op het gebied van veiligheid en risico’s. In de cursus krijgt men alle noodzakelijke kennis aangeleerd en wordt deze ook geoefend in de praktijk, alvorens examen af te leggen.

 

Veilig werken in de praktijk

 

Het verreiker certificaat zorgt voor de verplichte basis. Vervolgens is het belangrijk om doorlopend aandacht te blijven besteden aan veiligheid. Denk hierbij aan de volgende tips:

 

Inspectie voor gebruik

 

Men dient ervan verzekerd te zijn dat de verreiker veilig is en geen defecten vertoont alvorens deze wordt gebruikt. Controleer alle belangrijke punten voor gebruik.

 

Controleer de maximale belasting

 

Elke verreiker heeft een maximale belasting. Boven dit maximum kan veiligheid niet gegarandeerd worden. Belast de verreiker dan ook nooit te zwaar.

 

Zorg dat de omgeving goed zichtbaar is tijdens het rijden

 

Tijdens het rijden met de verreiker gebeuren veel ongelukken. Vaak heeft dit te maken met een gebrekkige zichtbaarheid. Controleer van tevoren het te rijden traject. Zorg tijdens het rijden voor voldoende zichtbaarheid. Lukt dit niet, rijd dan achteruit.

 

Houd de vorken van de grond

 

Rijd nooit met de vorken laag bij de grond. Rijden met de vorken op een hoogte van minimaal 30 centimeter wordt geadviseerd. Controleer of deze hoogte voldoende is om eventuele obstakels of oneffenheden te kunnen nemen. Zorg indien nodig voor een grotere hoogte.

 

Rijd hellingen altijd correct op

 

Een helling dient zo te worden genomen dat het voertuig achterover helt, en niet voorover. Dit betekent vooruit rijden omhoog en achteruit rijden naar beneden.

 

Het belangrijkste bij veilig werken met een verreiker is natuurlijk altijd alertheid. Men dient zich goed bewust te zijn van de omgeving, eventuele risico’s en het rijgedrag.

Bericht delen:

Graag telefonisch contact met een van onze medewerkers?

Verder lezen?