Stappenplan reanimeren baby

Een hartstilstand kan iedereen treffen. Ook een baby. Het reanimeren van een baby is in veel opzichten gelijk aan het reanimeren van een kind of volwassen persoon. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Hoe je de reanimatie aan moet pakken, lees je in dit stappenplan voor het reanimeren van een baby.

Reanimeren baby

Scroll om verder te lezen

Reanimatiecursus volgen?

Hoe een baby reanimeren verschilt van reanimatie van een volwassen persoon

Ongeacht hoe geoefend en ervaren je ook bent: reanimeren blijft altijd een emotionele en stressvolle taak. Iemand is letterlijk aan het vechten voor zijn/haar leven en jij probeert dit leven te redden. Dat doet iets met je. Natuurlijk helemaal wanneer het een baby betreft. Probeer bij het reanimeren van een baby altijd om kalm te blijven, hoe moeilijk dit ook is. De kans op een geslaagde reanimatie is groter wanneer jij rustig blijft en weloverwogen en daadkrachtig handelt.

 

Een baby reanimeren verschilt op drie belangrijke gebieden sterk van het reanimeren van een ouder kind of volwassene. Om met een zeer belangrijke boodschap te beginnen: ook een baby kun je reanimeren met een AED. Vaak denken mensen van niet. Dat is logisch, want een klein babylichaam kan niet zulke zware schokken aan als het lichaam van een volwassene. Toch geldt: een AED is altijd beter dan geen AED. Veel AED’s hebben bovendien een speciale instelling van kinderen/baby’s, speciale elektrodestickers of een aparte, minder krachtige batterij. Het grootste verschillen met het reanimeren van een baby ten opzichte van een volwassene, vindt plaats indien je handmatig reanimeert. Een babylijfje is veel kwetsbaarder en dus is het belangrijk dat je minder druk uitoefent dan bij een volwassene. Ook plaats je bij het reanimeren van een baby jouw mond over de mond en neus van de baby tijdens mond-op-mondbeademing.

Stappenplan reanimeren baby

Onderstaand het stappenplan voor het reanimeren van een baby.

 

  1. Plaats de toppen van je wijs- en middelvinger in het midden van de borstkas
  2. Voer met enige druk (de borstkas moet indeuken) borstcompressies uit op een tempo van 100 – 120 compressies per minuut, gedurende 10-15 seconden
  3. Plaats je lippen over de neus en mond van de baby en blaas gedurende een seconde lucht uit. Herhaal dit nog een keer
  4. Blijf circa 15 compressies afwisselen met twee keer beademen

 

Zorg ervoor dat er zo snel mogelijk 112 wordt gebeld. Ben je alleen, zet dan de telefoon op de speaker zodat je tijdens het reanimeren kunt communiceren. Is er iemand anders aanwezig? Laat hem/haar dan 112 bellen terwijl jij de reanimatie start.

Geef je op voor een cursus

Wil jij goed leren reanimeren? Geef je dan op voor een BHV of reanimatiecursus van ARBO centrum.

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademinigsballon

Beademingsmasker

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?