Een brandslanghaspel of een brandblusser?

Je hebt een brandblusser nodig. Waar ga je voor: een brandslanghaspel of een brandblusser? Wat voor jou de beste keuze is, is van een aantal factoren afhankelijk. Onder andere (wettelijke) eisen, de layout van het pand en het risico op bepaalde soorten brand kunnen van invloed zijn. In deze blog helpen wij je bij het bepalen van het juiste type brandblusser.

Brandslanghaspel

Scrollen om verder te lezen

Veiligheidsadvies nodig?

Waarom kiezen voor een brandslanghaspel?

De keuze tussen een brandslanghaspel of een brandblusser kan in bepaalde gevallen in het voordeel van een brandslanghaspel uitvallen. Er zijn eisen gesteld aan het aantal brandblussers dat je in het bedrijf dient te hebben. Wil je precies weten hoe dit zit, lees dan deze pagina. Het voordeel van een brandblusser is dat deze mobiel is. Het voordeel van een brandslanghaspel is dat deze een groot bereik biedt. De regels zijn zo dat je voor een flink aantal vierkante meters en/of etages minder haspels dan blussers nodig hebt om aan je verplichtingen te voldoen. Dat kan dus een voordeel zijn.

 

Hét grootste voordeel van een brandslanghaspel ten opzichte van een brandblusser, is natuurlijk dat deze een onuitputtelijke hoeveelheid water biedt. Je kunt hiermee blijven blussen zo lang dat nodig is. Een brandblusser is op een gegeven moment door zijn capaciteit heen.

 

Bij bepaalde brandrisico’s kan het ook zo zijn dat een brandslanghaspel verplicht wordt. Brandblussers zijn uitstekend geschikt voor het blussen van (kleine) beginnende branden. Is er een hoog risico op een (grote) brand, dan kan het zo zijn dat er in elk geval een haspel geïnstalleerd dient te worden.

Waarom kiezen voor een brandblusser?

In sommige gevallen is een brandblusser simpelweg handiger. Er zijn regels voor minimale afstanden tussen blussers. Tussen twee haspels mag de afstand groter zijn dan tussen twee blussers, waardoor je in principe minder haspels dan blussers nodig hebt. Echter, in panden met veel losse ruimtes, hoeken of afwijkende indelingen, kun je met blussers (of met een combinatie) voordeliger uit zijn.

 

Omdat een brandblusser snel en eenvoudig te pakken is, is deze in veel situaties ook beter geschikt. Zo plaats je brandblussers eenvoudig in een ruimte waar een risico op brand is. Haspels mogen dan wel een onuitputtelijke hoeveelheid bluswater bieden; ze hebben natuurlijk wel een aansluiting op de waterleiding nodig. Brandblussers zijn daarom de enige keuze op plekken waar geen stromend water is.

 

Een brandblusser bevat een blusmiddel, doorgaans poeder of schuim. Een mogelijk voordeel van bepaalde typen brandblussers is dat je hiermee branden kunt blussen die je niet met water kunt blussen. Denk aan een vetbrand of frituurbrand. Deze kun je niet blussen met water, maar wél met speciaal blusschuim. Voor gespecialiseerde taken kan een brandblusser dus beter zijn dan een brandslanghaspel.

Hulp van ARBO centrum

In de webshop kun je jouw gewenste brandblusser bestellen. Heb je meer informatie nodig of een vraag, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Noodverlichting

Brandpreventie pakketten

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.