De voordelen van een gezonde werkomgeving

Het is voor iedereen fijn om een gezonde werkomgeving te hebben. Denk hierbij aan een goede bureaustoel, wellicht de mogelijkheid om staand te werken of andere vormen van comfort. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende lichtinval is, het klimaat aangenaam en de ruimte moet enigszins inspirerend en motiverend zijn. Een aangenaam klimaat houdt in dat de ruimte niet te warm en niet te koud is. Ook moet de lucht zuiver zijn. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol bij een gezonde werkomgeving. 

 

Naast bovenstaande punten is ook de mentale gezondheid erg belangrijk. Wanneer bovenstaande punten op orde zijn, is er een goede basis gelegd. Maar het is ook belangrijk dat de werkdruk van de werknemers niet te hoog wordt en dat ze geen werkstress hebben. Praten met medewerkers werkt hiervoor goed. Wat zijn nu exact de voordelen van een gezonde werkomgeving? Dat gaan we je vertellen. 

Scroll om verder te lezen >>

Wil je een RI&E aanvragen?

Ziekteverzuim

Wanneer je er als bedrijf alles aan doet om een goede werkplek te creëren voor je werknemers, zal dit het aantal ziekmeldingen verminderen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een gezonde werkomgeving een grote rol speelt in het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Het gaat hier om zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Dit maakt werknemers meer gemotiveerd en daarnaast laat je als werkgever een goede verantwoordelijkheid zijn.  

 

Ziekteverzuim heeft een grote impact op het budget als hier niks mee gebeurt. Gemotiveerde werknemers zorgen uiteindelijk voor betere bedrijfsprestaties.   

Een hogere productiviteit

Medewerkers zijn meer gemotiveerd wanneer de werkomgeving goed is. Wanneer iemand meer gemotiveerd is, zal deze persoon de productiviteit van deze persoon toenemen. Dit is iets wat voor ieder bedrijf natuurlijk erg belangrijk is. 

Minder fysieke en mentale klachten

Een gezonde werkplek zorgt voor minder fysieke klachten bij je werknemers. Fysieke klachten kunnen ook weer zorgen voor de ziekmeldingen waar ik het in het eerste punt over had. Fysieke klachten kunnen worden veroorzaakt doordat iemand geen goede stoel heeft. Daarbij kan het voor iemand in de bouw zijn dat hij niet veilig kan werken door bepaalde omstandigheden. Voor ieder bedrijf raden we een RI&E aan. Een RI&E is handig omdat je op deze manier een goede inventarisatie hebt van hoe je bedrijf ervoor staat qua veiligheid. Voor bedrijven waarbij hun werknemers in risicovolle sectoren werken, raden we een VCA cursus voor jouw werknemers aan. Met een VCA cursus kan je een stuk zekerder zijn dat werknemers op de hoogte zijn van hoe ze veilig te werk moeten gaan.  

 

Bij mentale klachten gaat het om dingen als werkstress door hoge werkdruk. Maar ook privéomstandigheden. Wanneer je als werkgever met je werknemers praat, zal dit minder spelen bij werknemers. Dit alles valt onder een gezonde werkomgeving. Uiteindelijk zal dit het ziekteverzuim verminderen, maar ook het werkplezier en -productiviteit verhogen.   

Gerelateerde producten

Verbanddoos bedrijf

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?