De belangrijkste redenen om een bedrijfsnoodplan te hebben

Op het gebied van bedrijfsveiligheid zijn er tal van plannen en documenten die je kunt maken. Sommige zijn verplicht, andere niet. Het bedrijfsnoodplan is niet verplicht. Tenzij je als bedrijf werkt met gevaarlijke stoffen. Toch maken (gelukkig) veel bedrijven zo’n plan. Maar waarom eigenlijk? En wat staat er in dat plan? Dit zijn de belangrijkste redenen om een bedrijfsnoodplan te hebben.

Scroll om verder te lezen >>

Vraag direct een bedrijfsnoodplan aan!

Een bedrijfsnoodplan bundelt alle belangrijke informatie

We schreven al in de inleiding dat je als bedrijf veel verschillende documenten kunt opstellen voor de veiligheid. Dat is een goede zaak. Het kan alleen wel lastig zijn om het overzicht te houden. Veel gebieden van veiligheid hebben hun eigen plan. Dat betekent dat er veel informatie is vastgelegd. Het betekent ook dat die informatie verspreid is over verschillende documenten. Met een bedrijfsnoodplan zorg je ervoor dat de belangrijkste informatie voor noodsituaties in één document staat. Dat komt de overzichtelijkheid ten goede.

Uitstekende naslagwerk voor medewerkers

Omdat je met een bedrijfsnoodplan alle belangrijke info voor een calamiteit bij elkaar hebt is dit een uitstekend naslagwerk voor medewerkers. Iedereen die wil weten welke protocollen gelden en welke dingen er in werking treden bij een calamiteit kan dat hier vinden. Het is voor medewerkers een stuk eenvoudiger om alle relevante info op één plek te hebben.

Uitstekende naslagwerk voor medewerkers

Een bedrijfsnoodplan maakt het eenvoudig om te controleren of aan alle veiligheid is gedacht. Het plan bevat in elk geval veiligheidsplan, ontruimingsplan en beveiligingsplan. Het is aan te bevelen om ook plannen als het BHV plan en de RI&E hierin op te nemen. Zo ontstaat een totaaloverzicht dat gecheckt kan worden op volledigheid.

Het gaat verder waar andere plannen stoppen

Een bedrijfsnoodplan kun je zien als een overkoepelend plan op het gebied van veiligheid. Het voegt ook waarde toe aan andere plannen en documenten. Specifieke plannen gaan in op bepaalde situaties. Een bedrijfsnoodplan biedt de mogelijkheid om verder te denken. Het gaat ook in op de gevolgen van een calamiteit. Wat gebeurt er nadat de calamiteit heeft plaatsgevonden?

Belangrijk plan voor andere partijen

Het bedrijfsnoodplan kan een belangrijk plan zijn voor andere partijen. Dit kunnen zeer uiteenlopende partijen zijn. Van verzekeraars tot financiers. Van stakeholders tot partners. Elke partij die wil weten hoe het zit met de veiligheid in het bedrijf kan dit controleren in het bedrijfsnoodplan.

Een bedrijfsnoodplan opstellen

Een goed bedrijfsnoodplan opstellen is meer dan alleen het bundelen van diverse plannen. Heb je hulp nodig met het maken van een goed bedrijfsnoodplan? Nee contact op met ARBO centrum. Onze specialisten helpen je graag.

Gerelateerde producten

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Noodverlichting

Meer blogs lezen?

Maandelijks je kennis updaten? Dat kan!