7 tips om veilig te werken in een magazijn

In onze vorige blogs heb je kunnen lezen over wat logistiek precies is en voor welke logistieke voertuigen je precies een cursus moet volgen. Logistiek is natuurlijk een breed begrip. Iedere branche heeft wel te maken met een vorm van logistiek. In dit geval beperken we de logistiek even tot een magazijn. In deze blog geven we je 7 tips voor het veiliger maken van een magazijn. 

1. PBM

Deze ligt wellicht redelijk voor de hand, maar lang niet in ieder magazijn wordt dit gebruikt. PBM staat voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Deze zijn heel belangrijk voor de veiligheid van een medewerker. Denk hierbij aan dingen als veiligheidsschoenen, werkhandschoenen, een helm etc. Deze producten zijn er zodat de risico’s op zwaar letsel worden verkleind. Daarbij helpt fluorescerende werkkleding weer bij het goed zichtbaar zijn voor anderen. Dit kan bij slecht licht of zicht erg belangrijk zijn. 

Lees verder >>

PBM artikelen aanschaffen?

2. Borden en pictogrammen

Borden en pictogrammen zijn belangrijk om bepaalde gevaren aan te geven. Denk hierbij aan een heftruck pictogram, een waarschuwingspictogram of uitkijken voor handbeklemming. Zo kan de persoon hier rekening mee houden en er direct naar handelen. Omdat deze persoon weet dat een bepaalde handelingen gevaarlijk kan zijn, zal hij preventiever te werk gaan. Dit vermindert de kans op ongevallen.  

3. Gescheiden paden

Richt het magazijn zo in dat er bepaalde loop- of rijrichtingen zijn. Dit verkleint de kans op een aanrijding met een heftruck. Dit kan goed worden aangegeven met bepaalde signaleringen. Denk aan stickers op de grond of pijlen die de rijrichting aangeven.  

4. Opleiden

Zorg dat wanneer er een bepaald voertuig gebruikt wordt in een magazijn, deze persoon hier een certificaat voor heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de persoon bevoegd is en weet wat hij doet. Dit verkleint de kans op ongelukken. Daarnaast kan het verplicht worden gesteld door verschillende verzekeringen. 

5. BHV’ers

Bij bijna alle bedrijven zijn BHV’ers verplichtZorg dat er genoeg BHV’ers aanwezig zijn. Dit is belangrijk voor wanneer er een ongeval plaatsvindt. Het slachtoffer kan snel de hulpverlening krijgen die hij of zij nodig heeft. 

6. Ontruimingsplan

Wanneer er iets gebeurt waardoor het pand ontruimd moet worden, is een ontruimingsplan een must. Wanneer er iets gebeurt met een werknemer omdat er geen duidelijk ontruimingsplan was, is dit op verschillende manieren erg vervelend. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor je werknemers. Het is dus zowel juridisch als emotioneel verschrikkelijk. 

7. RI&E

Een RI&E staat voor Risico-Inventarisatie & Evaluatie. Dit plan brengt alle mogelijke risico’s binnen een organisatie in kaart. Een RI&E zorgt voor veiligheid. Je werknemers werken welke risico’s er zijn en kunnen hun werk hierop aanpassen. Daarbij weet je met een RI&E ook direct waar borden en pictogrammen nodig zijn, welke PBM belangrijk is en hoeveel BHV’ers er nodig zijn. Ook wordt in een RI&E duidelijk hoeveel AED’s, brandblussers of rookmelders er nodig zijn in jouw pand/magazijn. Cruciaal in de logistiek dus. 

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.