6 levensreddende tips bij reanimeren

Wanneer je moet reanimeren, ben je bezig met het redden van een leven. Om de kans dat dit lukt te vergroten, zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden. Volg deze 6 levensreddende tips bij reanimeren waar mogelijk en je weet zeker dat je er echt alles aan doet om het leven van een slachtoffer te redden. Dat doe je natuurlijk sowieso, maar details kunnen het verschil maken.

AED

Scroll om verder te lezen

BHV groepstraining volgen?

1. Maak gebruik van een AED

Is er een AED ter plaatse? Maak hier dan altijd gebruik van. Ook als je nog nooit hebt gereanimeerd. De kans op een succesvolle reanimatie is altijd groter met een AED. Elke AED is voorzien van instructies, zodat je zeker weet dat je deze goed gebruikt.

2. Delegeer taken indien mogelijk

Ben je niet in je eentje? Overleg dan zo snel mogelijk met andere omstanders en delegeer of verdeel taken. Dit kan een belangrijk verschil maken. Zo kun jij bijvoorbeeld reanimeren terwijl iemand anders 112 belt, of andersom. Elke seconde telt, dus op hoe meer gebieden er adequaat kan worden gehandeld, des te beter.

3. Blijf kalm

Dit is misschien nog wel de moeilijkste levensreddende tip bij reanimeren, maar hij is o zo belangrijk: blijf kalm. Reanimeren kan beangstigend en stressvol zijn, maar probeer jezelf eraan te herinneren dat je beter helpt wanneer je kalm en weloverwogen handelt.

4. Houd contact met de hulpdiensten en luister

Of je nu zelf degene bent die tijdens het reanimeren de hulpdiensten belt, of dat iemand anders dit doet: houd goed contact met de hulpdiensten en luister naar hun adviezen en instructies. De hulpdiensten zullen hun uiterste best doen om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Tot die tijd ben jij hun verlengstuk.

5. Zorg dat je weet hoe je moet reanimeren

In de basis weten waarschijnlijk zelfs leken hoe zij moeten reanimeren. Alleen: weet jij dit écht? In films en series bijvoorbeeld, zie je vaak niet de goede voorbeelden. Lees eens deze pagina om te weten hoe handmatig reanimeren werkt.

6. Investeer nu in een cursus

De eenvoudigste levensreddende tip bij reanimeren, is nu investeren. Schrijf je in voor een EHBO cursus, BHV cursus of reanimatiecursus. Zo weet je zeker dat je optimaal levensreddend kunt handelen.

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademinigsballon

Beademingsmasker

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?