Wettelijke keuring hoogwerker

Aan hoogwerkers worden wettelijk hoge eisen gesteld. Dit is vastgelegd in de Europese keuringsnorm EN 280 en in het Arbobesluit artikel 7.4 en 7.4A.

 

Grof gezegd bestaan er twee soorten keuringen van de hoogwerker. De eerste keuring vindt plaats voordat de hoogwerker in gebruik genomen gaat worden. Deze keuring vindt dus plaats voordat de hoogwerker de fabriek verlaat om aan het werk te gaan. Het is daarmee een eenmalige keuring. Dit gebeurt ook met alle hulpstukken van de hoogwerker. Vaak wordt die keuring door de fabrikant zelf uitgevoerd.

 

Vervolgens komt er de volgende keuring. Beter gezegd: de volgende keuringen. Het zijn namelijk de jaarlijks terugkerende keuringen die ervoor zorgen dat het veilig blijft om met de hoogwerker en de hulpstukken te blijven werken. Een soort jaarlijkse APK zeg maar, zoals je die ook bij je personenwagen moet laten uitvoeren. Het verschil is wel dat meteen uit de fabriek deze jaarlijkse keuringen starten.

Wie mag de wettelijke keuring van de hoogwerker uitvoeren?

Net zoals een garage met bevoegdheid om APK keuringen uit te voeren, voert een ander, onafhankelijk bedrijf dat daarvoor bevoegdheid heeft de keuringen uit van de hoogwerker.

De documenten die voor deze keuring overlegd moeten worden zijn:

 

  • CE-document
  • Gebruikershandleiding (op basis van de Europese Machine richtlijn (Richtlijn Machines 2006/42/EG)
  • Hoogwerker handboek (inclusief ingebruikname Notified Body)

 

Mochten deze documenten niet aanwezig zijn, dan mag je wel een ingebruikname keuring worden aangevraagd. Dat betekent niet dat je de verplichte documenten niet meer hoeft te overhandigen, dus zorg ervoor dat je die goed bewaart

Weten wanneer je hoogwerker het laatst is gecontroleerd?

Zoek de typeplaat van de hoogwerker. De keuringsstickers worden daarop geplakt. Zo weet je zeker dat je altijd in een deugdelijke en veilige hoogwerker werkt. Meer weten over het hoe en wat van een hoogwerker? ARBO centrum is je van dienst met een hoogwerker cursus. Ook kun je contact met ons opnemen voor de wettelijke keuring van de hoogwerker.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou