Wanneer is VCA verplicht?

Het halen van een VCA certificaat is bij wet niet verplicht, wel wordt het tegenwoordig vrijwel altijd geëist door opdrachtgevers. Eigenlijk komt het er op neer dat wanneer je werkt in bepaalde branches zoals de bouw of elektrotechniek je zonder een VCA diploma niet aan de slag kunt. Eigenlijk vrij logisch, aangezien de opdrachtgever te maken heeft met verzekeraars, maar ook ZZP’ers hebben hier mee van doen.

 

Wanneer je een VCA opleiding hebt gevolgd en je het VCA examen positief hebt afgerond voldoe je ook aan wat de arbowet van je eist. In de Arbowet staat namelijk beschreven dat je werknemers moet wijzen op de risico’s van hun werkzaamheden en ze daarvoor duidelijk en voldoende moet hebben geïnstrueerd over hoe zo veilig mogelijk te werken.

In welke branches wordt er gevraagd om het VCA?

Werk je met of in één van de volgende branches dan is het zeer raadzaam je VCA diploma te halen:

 • (Petro)chemie
 • Elektrotechniek
 • Civiele techniek
 • Procesindustrie
 • Transport
 • Onderhoud
 • Industriële reiniging
 • Isolatie
 • Metaal
 • (Steiger)bouw
 • Werktuigbouwkunde
 • Stoffering

Dit zijn de meest voorkomende branches en er zijn nog meer waarin het raadzaam is om je VCA te halen. Zijn er nog onduidelijkheden? Bijvoorbeeld; is VCA wettelijk verplicht? Wat is VCA? neem dan gerust contact met ons op.

Hoelang is het VCA certificaat geldig?

Het VCA certificaat is tien jaar geldig, elke tien jaar moet je dus herhalen. Tien jaar is best een lange tijd, in die jaren kan er nog weleens wat veranderen in de wetgeving, zeker gezien alle milieu en veiligheid eisen die de laatste jaren steeds scherper worden. Bovendien zal dit in de toekomst alleen maar meer worden. Hiervoor zijn wel bepaalde afspraken vastgelegd, namelijk het houden van toolboxmeetings. VCA* geregistreerde bedrijven moeten verplicht vier keer per jaar een toolboxmeeting houden, voor VCA** bedrijven geldt dat ze tien keer per jaar een toolboxmeeting moeten organiseren.

Wat is een toolboxmeeting?

Tijdens een toolboxmeeting  worden leidinggevenden, uitvoerend personeel en mogelijk ingehuurde extra medewerkers uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over een bepaald onderwerp wat betrekking heeft op de veiligheid in het werk. Deze gesprekken kunnen worden ingeleid door bijvoorbeeld een presentatie of door naar beeldmateriaal te kijken. Een toolboxmeeting moet vooraf gepland worden. Het doel van zo’n toolboxmeeting is natuurlijk om de veiligheid in het bedrijf, of beter gezegd tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, te bevorderen.

 

Alle betrokkenen bij deze werkzaamheden moeten zich bewust zijn van gevaren op en rond het werk. De toolboxmeeting moet georganiseerd worden door de direct leidinggevenden. Naast dat het zeer leerzaam is, verplicht en verstandig is het ook een goede kans om de werksfeer en teambinding te verbeteren of nog krachtiger te maken. Het geeft ook meteen ruimte om met alle betrokkenen nog eens een VCA check te doen, is iedereen nog voldoende op de hoogte?

Waar het VCA certificaat halen?

Bij ARBO centrum kun je terecht om je VCA diploma te halen, wij bieden meerdere manieren om dit te bewerkstelligen. Zo kun je bij ons terecht voor de VCA basis cursus , de VOL VCA cursus, maar ook VCA met code 95 of zelfs VCA in andere taal zoals Pools, wij hebben een Pools sprekende instructeur in dienst.

Mocht je thuis aan de slag willen met je VCA dan kan dat met onze VCA e-learning module. ARBO centrum biedt je de mogelijkheid om online een VCA proefexamen te doen. Ben je voldoende voorbereidt dan kun je het VCA basis examen of VCA vol examen inplannen. Heb je bij het VCA examen positief afgelegd dan krijg je van ons het certificaat en je wordt ingeschreven in het VCA register.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »