VCA wetgeving

Ben je op zoek naar VCA wetgeving, dan zul je hier tevergeefs naar zoeken. Die is er namelijk niet. Dan is jouw volgende vraag waarschijnlijk: dus VCA is niet verplicht? Het antwoord hierop is: soms wel. Hoe zit dat precies? Hoe kan VCA verplicht zijn, terwijl er geen VCA wetgeving is? Wij leggen het je uit.

VCA wetgeving: geen wet, maar een instrument

Nergens in de wet wordt gesproken over VCA. Ook in de Arbowet niet. Toch zijn de Arbowet en VCA sterk met elkaar verweven. Wie op zoek is naar VCA wetgeving is – misschien zonder het te realiseren – eigenlijk op zoek naar Arbowetgeving.

 

Wat is dan precies de relatie tussen die twee en hoe werkt VCA? Er is namelijk weldegelijk wetgeving op het gebied waar VCA over gaat. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Met “aannemers” worden allerlei soorten bedrijven bedoeld, maar daarover dadelijk meer. 

 

Natuurlijk is er wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De Arbowet voorziet in veiligheid op de werkvloer in de breedste zin van het woord. Aan de bepalingen in de Arbowet moet worden voldaan. Hoe zorg je hiervoor? En minstens net zo belangrijk: hoe controleer je dit? Hier speelt VCA een belangrijke rol.

 

VCA is namelijk een instrument. VCA is de meest gangbare manier om aan te tonen dat je als bedrijf en werknemer aan de eisen uit de Arbowet voldoet. In eerste instantie werd VCA ontwikkeld voor de petrochemie. Inmiddels is het de norm in tientallen sectoren. Vandaar ook dat veel werkgevers werknemers verplichten om een VCA certificaat te behalen. Hiermee heb je meteen antwoord op de belangrijke vraag waarom er geen VCA wetgeving is, maar VCA desalniettemin wel verplicht kan zijn.

VCA certificaat halen

Bij ARBO centrum kun je elk gewenst VCA certificaat halen in onze VCA cursus. Schrijf je direct in voor een cursus op een locatie bij jou in de buurt.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »