Wanneer is een brandblusser verplicht?

Dat een brandblusser verplicht is voor de meeste bedrijven, zal bijna iedereen bekend zijn. Voor particulieren geldt nooit een verplichting, maar voor bedrijven wel. Wanneer is dat precies? Wanneer is een brandblusser verplicht? Wij leggen je de regels uit in dit artikel. 

Wanneer is een brandblusser verplicht?

Brandblussers zijn verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. Hieronder vallen heel veel verschillende gebouwen. Vrijwel alle gebouwen (ook wanneer je een toegangspas nodig hebt of op een lijst moet staan, valt het bedrijf onder de noemer “publiekelijk toegankelijk”). Deze verplichting geldt niet alleen voor bedrijfsgebouwen, maar bijvoorbeeld ook voor winkelcentra, bibliotheken en appartementencomplexen. Appartementencomplexen bieden weliswaar plaats aan woningen, maar het gebouw zelf is publiekelijk toegankelijk.

Wat als de verplichting niet wordt nagekomen?

Het antwoord op de vraag “wanneer is een brandblusser verplicht?” is dus eigenlijk heel eenvoudig. Deze verplichting geldt vrijwel altijd. Wat nu wanneer de verplichting niet wordt nagekomen? Dit kan niet alleen leiden tot zeer gevaarlijke situaties en slachtoffers, maar ook tot forse boetes en maatregelen of weigering tot het vergoeden van de schade door de verzekeringsmaatschappij.

Hoeveel brandblussers zijn dan verplicht?

Naast de vraag wanneer een brandblusser verplicht is, is een andere belangrijke vraag hoeveel blussers dan verplicht zijn. Want in lang niet alle gevallen geldt dat men er met het aanschaffen van een enkele blusser is. Lees daarom dit artikel over het aantal brandblussers in een ruimte. Deze blog helpt bij het berekenen van hoeveel brandblussers er nodig zijn.

Niet verplicht voor particulieren, wel aan te raden

Brandblussers zijn dus niet verplicht voor particulieren. Dat neemt niet weg dat het aanschaffen van een brandblusser voor particulieren absoluut aan te raden is. Het vergt slechts een geringe investering en kan ontzettend veel materiële en immateriële schade voorkomen. Een geschikte brandblusser (poederblusser of schuimblusser) schaf je eenvoudig online aan bij ARBO centrum.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou