Dit is hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf

Deze blog gaat over hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf. Als je nu een kant-en-klaar-antwoord verwacht, moeten wij je teleurstellen. Het is namelijk zeker niet makkelijk om te bepalen hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf, zonder een inspectie op locatie. Dat heeft te maken met redelijk ingewikkelde regelgeving en uitzonderingen. Hoe dat precies zit, lees je in deze blog. We zullen een goede indicatie kunnen geven van hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf. Voor sommige bedrijven zal gelden dat het heel eenvoudig is om vast te stellen. In andere gevallen zal er wat meer denk- en rekenwerk nodig zijn.

Brandblusser

Scrollen om verder te lezen

Veiligheidsadvies nodig?

Waarom is het zo lastig om te bepalen hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf?

Hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf, hangt van een aantal zaken af. De oppervlakte is leidend, samen met het aantal etages. Maar dan komen er nog zaken om de hoek kijken als de verschillende vertrekken en indeling van het pand, net als specifieke risico’s.

Dit is hoeveel brandblussers je nodig hebt in jouw bedrijf, gebaseerd op oppervlakte en etages

Lukt het om in jouw pand puur te kijken naar oppervlakte en etages, dan is het een vrij eenvoudige rekensom. De regels zijn namelijk als volgt:

 

Als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan is in de regel één blusser van 6 liter schuim of 6 kilo poeder per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdieping. Kortom: je dient, als je geen brandslanghaspel hebt, twee brandblussers te hebben. Bij elke overschrijding van de oppervlakte gemeten per 200m2 komen er twee bij. Net als bij elke verdieping. 

Daarmee bedoelen we: in een pand van 200m2 met één verdieping, dien je twee brandblussers te hebben. Maar is het pand groter, bijvoorbeeld 250m2, dan heb je er al vier nodig. Ook een pand van slechts 100m2, maar met twee verdiepingen, dient vier brandblussers te hebben.

Wat het nog wat ingewikkelder maakt

Hoeveel brandblussers je moet hebben in jouw bedrijf, is daarnaast afhankelijk van enkele andere factoren. Is er een groot risico op brandgevaar? Dan dien je bijvoorbeeld op plekken waar dit gevaar is (extra) brandblussers te hebben. Ook wanneer er brandslanghaspels aanwezig zijn, gaat de berekening anders, net als in panden met een sterk afwijkende indeling van de ruimtes.

Advies nodig?

Wil jij weten hoeveel brandblussers je concreet nodig hebt in jouw bedrijf? Neem contact met ons op. Onze experts kunnen een berekening maken.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Noodverlichting

Brandpreventie pakketten

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?