Wanneer is een blusdeken verplicht?

Er zijn diverse manieren om een brand te blussen. Denk aan een brandslanghaspel, een poederblusser of een schuimblusser. Maar ook aan een blusdeken. Elk blusmiddel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wanneer kun je bijvoorbeeld het beste een blusdeken gebruiken. En wanneer is een blusdeken verplicht?

Wanneer is een blusdeken verplicht? Een kijk op de branches

In niet elke branche is een blusdeken verplicht. Er is een branche waarin bedrijven verplicht zijn om een blusdeken te hebben en dat is de horeca. In overige branches geldt in beginsel dat het hebben van een blusdeken optioneel is. In beginsel, want daar komen we later nog op terug.

 

Een blusdeken kan worden gebruikt voor het blussen van sommige beginnende branden. Dit doet men door met de deken, die brandwerend is, de zuurstof van de bron af te snijden. Hierdoor zal de brand doven. Veel brandblussers zijn niet geschikt voor het blussen van personen, of moeten alleen in noodgevallen worden gebruikt. Een blusdeken is zeer geschikt voor het blussen van personen die in brand staan. In horecabedrijven bewijst een blusdeken zich als onmisbaar, met het oog op de werkzaamheden en de risico’s.

 

Elk bedrijf is wettelijk verplicht om te zorgen voor goede blusmiddelen. In de meeste gevallen gaat het daarbij alleen om brandslanghaspels of blussers.

Er is nog een factor om rekening mee te houden

De vraag “wanneer is een blusdeken verplicht?” kan ook nog op een andere manier worden beantwoord. Hoewel de blusdeken vaak niet verplicht is door de wet, kan het zo zijn dat de verzekeraar dit wel eist. Stem dit van tevoren met je verzekeraar af, om eventuele problemen na een brand te voorkomen. Het zou bijzonder vervelend zijn wanneer de verzekeringsmaatschappij een claim kan weigeren omdat er geen blusdeken aanwezig was.

Bestel jouw blusdeken in onze webshop

Heb je een blusdeken nodig? Bestel deze dan in onze webshop. Ook voor andere brandblusmiddelen kun je uiteraard bij ons terecht.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou