Waarom een opleiding grondverzetmachines?

Grondverzet is belangrijk werk. Maar ook niet zonder risico’s.  Je bent afhankelijk van weersomstandigheden, de ondergrond en de staat van je voertuig. En laten we vooral niet vergeten dat je een uiterst krachtige machine bedient.

Welke grondverzetmachine je ook gebruikt: allemaal zijn zeer sterk en dus gevaarlijk in de verkeerde handen. Vandaar dat het zo belangrijk is om in het bezit te zijn van een certificaat voordat je deze zware jongens gaat besturen en bedienen. Bij onjuist gebruik kan een ongeluk zomaar gebeuren. En de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. En daarom is het voor iedere medewerker die gebruikt maakt van de grondverzetmachine dan ook verplicht een certificaat te halen.

Wat is een grondverzetmachine?

Grondverzet wordt gedaan met verschillende voertuigen. Welke, dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals de hoeveelheid grond die moet worden verzet, maar ook: hoe begaanbaar is het terrein?

 

Normaliter wordt grondverzet uitgevoerd door onderstaande drie voertuigen:

 

  • De minigraver, ook wel bobcat, voor relatief kleine hoeveelheden grondverzet. De minigraver is een wendbaar voertuig. Door zijn rupsbanden kan hij op vrijwel ieder terrein worden gebruikt
  • De laadschop is een groter, en krachtiger voertuig. De laadschop heeft terreinbanden en een grote schop aan de voorkant. Hiermee kan de laadschop grote hoeveelheden grond verzetten.
  • De graafmachine is de meest bekende van dit drietal. De graafmachine heeft een grote reikwijdte. Daardoor kan met de graafmachine snel gewerkt worden. De graafmachine kan namelijk vaak grond van de ene plek naar de andere verzetten zonder te hoeven rijden.

Hoe kom je aan het certificaat grondverzetmachine?

Het certificaat kan je halen door een cursus grondverzetmachine te volgen.

 

Dat kan zijn:

 

Voor alle cursussen geldt dat je leert inzicht te krijgen in de risico’s en deze te beperken. Er komen specifieke arbeidsomstandigheden aan bod zoals locaties en ondergrond.

Iedere cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Heb je beide onderdelen afgerond? Dan ontvang je het certificaat. Dit certificaat is vijf jaar geldig.

 

Alle cursussen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

 

Ben je particulier en wil je een grondverzet machine huren? Let op. Ook hier geldt dat je in het bezit moet zijn van een certificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou