Wat kost een graafmachinecertificaat?

Werk je met een graafmachine? Dan is het belangrijk dat je beschikt over een graafmachinecertificaat. Het is zelfs verplicht. Met dit certificaat toon je aan dat je beschikt over de nodige kennis en vaardigheden om een graafmachine te besturen. En dat is belangrijk, want aan bestuurders van graafmachines worden hoge eisen gesteld. Maar wat kost een graafmachinecertificaat eigenlijk? De prijs is op aanvraag. De kosten van de cursus zijn afhankelijk van welk type cursus je volgt. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met op ons op. We rekenen het graag voor je uit.

Waarom een graafmachinecertificaat?

Het werken met een graafmachine is risicovol. Onder andere door weersomstandigheden, de ondergrond en de staat van de graafmachine. De graafmachine is een zwaar en krachtig voertuig. Tijdens de cursus krijg je inzicht in de risico’s en het beperken hiervan en je leert hoe je dit zware voertuig moet besturen en hoe je ermee moet manoeuvreren.

Maak je gebruik van de openbare weg? Dan mag je alleen gebruik maken van de graafmachine als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Weegt de graafmachine meer dan 3,5 ton? Dan is het verplicht een rijbewijs C te hebben.

 

Werk je op een graafmachine zonder geldig certificaat? Dat is niet alleen gevaarlijk voor jou en je omgeving. Je kunt ook in de problemen komen als je niet kan aantonen dat je capabel bent om met de graafmachine te werken als er een ongeval of calamiteit plaatsvindt.

Wat leer je tijdens de cursus?

Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen aan de cursus. De cursus heeft een theorie- en een praktijkgedeelte. Aan het einde van de cursus sluit je af met een examen. Slaag je. Dan ontvang je het graafmachinecertificaat. Dit certificaat is vijf jaar geldig.

Werken op een graafmachine houdt meer in dan alleen rijden en graven.

Tijdens de graafmachinecursus leer je daarom ook:

  • Hoe je rekening houdt met de omgeving;
  • Hoe je manoeuvreert op verschillende ondergronden;
  • Alles over de stabiliteit en belasting van de graafmachine.

Heb ik een certificaat nodig om met een graafmachine te kunnen werken?

Ja. Alle graafmachines vallen volgens de Arbowet onder de gevaarlijke voertuigen. En dus is een certificaat verplicht. Je kunt dit certificaat behalen door een cursus te volgen. Slaag je, dan ontvang je een officieel certificaat dat 5 jaar geldig is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou