Waarom een bedrijfsnoodplan?

Met een bedrijfsnoodplan kun je ervoor zorgen dat je bedrijfspand zo veilig mogelijk is. Je weet namelijk precies wat er moet gebeuren als er sprake is van een calamiteit. Om het bedrijfsnoodplan uit te voeren, moet het bedrijf of de organisatie kunnen terugvallen op BHV’ers (bedrijfshulpverleners) die voorbereid zijn op diverse vormen van calamiteiten. Dit kan een ongeval zijn, maar ook een brand of andere calamiteit. Dus waarom een bedrijfsnoodplan? Omdat je waarde hecht aan optimale veiligheid, toch?

Is een bedrijfsnoodplan verplicht?

Een bedrijfsnoodplan hebben is niet verplicht, maar het is ontzettend belangrijk om te hebben. Zo kun je jouw BHV (bedrijfshulpverlening) hier optimaal mee regelen. En dat kan juist het verschil maken wanneer er sprake is van een calamiteit zoals een ongeval. Er op tijd bij zijn is altijd belangrijk.  Heb je bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie in het bedrijfspand, dan moet je ook beschikken over een ontruimingsplan, zodat het pand efficiënt ontruimd kan worden bij een brand. Het ontruimingsplan is dan weer onderdel van een eventueel bedrijfsnoodplan.

Wat houdt het bedrijfsnoodplan in?

In het bedrijfsnoodplan staat precies wat er moet gebeuren als er sprake is van een calamiteit. Zo staat er wie de BHV’ers (bedrijfshulpverleners) zijn. Ook staat er welke werkzaamheden het bedrijf verricht en wat de risico’s daarvan zijn. Een bedrijfsnoodplan bevat onder andere de bedrijfsgegevens, alarmeringsprocedure, wie de BHV’ers zijn, taken van de BHV’ers per calamiteit, een logboek van de BHV-organisatie en een situeringstekening. Misschien bevat jouw bedrijfsnoodplan deze elementen al, maar het kan ook zijn dat er nog enkele punten missen.

De hulp van een specialist

Heb je hulp nodig met het maken van een efficiënt bedrijfsnoodplan? Neem dan contact op met een specialist. Zo zorg je ervoor dat het plan alle noodzakelijke informatie bevat. Ook kun je een huidige bedrijfsnoodplan natuurlijk laten toetsen. Zo kan het worden aangevuld of verbeterd.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou