Is een toolboxmeeting verplicht?

Een toolboxmeeting is een periodieke bijeenkomst voor bedrijven en professionals in de bouw. Het doel is optimale veiligheid op de bouwplaats te (blijven) garanderen. Tijdens een toolboxmeeting worden risico’s en gevaren besproken met als doel deze te beperken. Ook de laatste ontwikkelingen worden besproken. Een toolboxmeeting is dus nuttig, maar is een toolboxmeeting verplicht? Ja: in sectoren waar deze meeting voor bedoeld is, is het houden van een periodieke toolboxmeeting

Wat zijn de verplichtingen?

Hoeveel toolboxmeetings per jaar verplicht zijn, hangt af van de VCA-certificering van het bedrijf. Voor VCA*-gecertificeerde bedrijven zijn minimaal vier toolboxmeetings per jaar verplicht. VCA**-gecertificeerde bedrijven dienen te voldoen aan een minimum van tien toolboxen per jaar.

De Arbowet verplicht elk bedrijf te zorgen voor veilige werkomstandigheden voor werknemers. Elk bedrijf moet kunnen aantonen dat aan deze verplichting is voldaan. Het houden en vastleggen van een periodieke toolboxmeeting is hiervoor een aan te raden methode.

Kan ik zelf de toolboxmeeting geven?

Zelf een toolboxmeeting geven is mogelijk, maar de kwaliteit van de toolboxmeeting bepaalt de mate van veiligheid op de bouwplaats. Een toolboxmeeting organiseren kan met behulp van een goede voorbeeldlijst. Deze geeft handvatten voor:

 • organisatie
 • planning
 • documentatie
 • onderwerpen

Een goede toolboxmeeting gaat altijd in op actuele en concrete veiligheidsonderwerpen. Dit vereist een goede voorbereiding, de juiste presentatie, interactie met medewerkers en documentatie achteraf.

Hoe organiseer ik een toolboxmeeting?

 • Voor het organiseren van een goede toolboxmeeting gelden bepaalde regels.                                                  Deze kunnen worden ingedeeld in:

  • voorbereiding
  • uitvoer

  Voor de voorbereiding is het van belang dat het juiste onderwerp wordt gekozen en uitgediept. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede presentatie (met behulp van visuele hulpmiddelen).

  Denk na over concrete voorbeelden, waarmee het onderwerp kan worden toegelicht.  Tijdens het houden van de toolboxmeeting gelden een aantal regels:

  • maak duidelijk waarom de meeting wordt gegeven
  • betrek werknemers bij de meeting en zorg voor interactie
  • benadruk wat er moet veranderen om voor verbetering te zorgen.

  Na het geven van de toolboxmeeting, is het belangrijk om medewerkers te voorzien van een hand-out, zodat zij de besproken punten en afspraken nog eens na kunnen lezen. Zorg ervoor dat voor het uitdelen van de hand-outs en het afsluiten van de meeting eventuele vragen zijn gesteld en beantwoord.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.