Hoe vaak moet een toolboxmeeting worden uitgevoerd?

Een toolboxmeeting is een periodieke bijeenkomst voor bedrijven en professionals in de bouw. Het doel is optimale veiligheid op de bouwplaats te (blijven) garanderen. In veel sectoren en bedrijven is het houden van een periodieke toolboxmeeting verplicht. Hoeveel toolboxmeetings per jaar verplicht zijn, hangt af van de VCA-certificering van het bedrijf. Hier lees je hoe vaak een toolboxmeeting moet worden uitgevoerd.

Toolboxmeeting voor VCA* en VCA**-bedrijven

Voor VCA*-gecertificeerde bedrijven zijn minimaal vier toolboxmeetings per jaar verplicht.          VCA**-gecertificeerde bedrijven dienen te voldoen aan een minimum van tien toolboxen per jaar.

Waarom is een periodieke toolboxmeeting verplicht?

De Arbowet verplicht elk bedrijf zorg te dragen voor veilige werkomstandigheden voor alle werknemers. Daar hoort goede voorlichting bij. Een goede toolboxmeeting is dan ook gericht op actuele werkzaamheden en situaties.

Waarom is het verstandig regelmatig een toolboxmeeting te organiseren?

  • Tijdens een toolboxmeeting worden risico’s en gevaren besproken met als doel deze te beperken. Ook de laatste ontwikkelingen worden besproken.

  • Iedereen ontvangt dezelfde belangrijke werkinstructies Vaak worden toolboxmeetings gekoppeld aan een bepaald project of bepaalde werkzaamheden. Dat is handig, want de meeting biedt de mogelijkheid om iedereen die bij het project of de werkzaamheden betrokken is, op één plek te hebben. Dit betekent dat iedereen dezelfde belangrijke werkinstructies kan ontvangen. Het hoeven natuurlijk niet persé werkinstructies te zijn. Waar het vooral om gaat is dat er belangrijke en nuttige informatie wordt gedeeld. Informatie die het werk veiliger maakt. 

  • De mogelijkheid voor specialisten om kennis te delen Toolboxmeetings zijn de perfecte momenten om kennis te delen. Buiten deze meetings om komt het er vaak niet van.

 

Medewerkers van verschillende afdelingen, met verschillende functies en uiteenlopende specialisaties kunnen een toolboxmeeting houden. Op deze manier zorg je ervoor dat kennis die in het bedrijf aanwezig is op zo veel mogelijk plekken wordt verspreid. Je kunt er ook altijd voor kiezen om een externe partij een toolbox te laten houden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou