Hoeveel toolboxen per jaar voor VCA?

Wanneer een bedrijf zich VCA laat certificeren, gaat het enkele verplichtingen aan. Het is belangrijk om aan de eisen van VCA te (blijven) voldoen. Eén van die eisen is het periodiek houden van toolboxen. Toolboxen zijn meetings om de veiligheid te bevorderen. Ze behandelen concrete risico’s en aandachtspunten op het gebied van veiligheid tijdens lopende projecten. Maar hoeveel toolboxen per jaar zijn voor VCA nodig?

Waneer zijn toolboxen verplicht?

Veel bedrijven vragen zich af hoeveel toolboxen per jaar voor VCA verplichtingen nodig zijn. Hoeveel toolboxen per jaar voor VCA verplicht zijn, hangt af van VCA-certificering van het bedrijf in kwestie. Er zijn twee soorten VCA certificeringen: VCA*, voor onderaannemers en VCA** voor hoofdaannemers. Met de term “aannemer” wordt hier niet expliciet een aannemingsbedrijf bedoeld. Het betreft alle bedrijven die opdrachten uitvoeren voor opdrachtgevers.

Een belangrijk verschil tussen VCA* en VCA** bedrijven is de verantwoordelijkheid. Omdat VCA** bedrijven hoofdaannemer zijn, hebben zij enkele extra verantwoordelijkheden. Zo moeten zij onder andere ook beleid maken. Daarom gelden er strengere eisen op het gebied van toolboxen voor VCA** bedrijven. Dus: hoeveel toolboxen moeten per jaar plaatsvinden volgens VCA? Voor VCA* bedrijven is dit aantal vastgesteld op vier. Voor VCA** bedrijven ligt het minimum op tien. Dit laatste lijkt misschien veel, maar is het in de praktijk niet. Elk project brengt weer andere aandachtspunten met zich mee. Bovendien zijn er altijd meer dan voldoende VCA onderwerpen om tijdens een toolbox op in te zoomen. Er kan ook altijd een externe specialist worden ingeschakeld om nieuwe onderwerpen te behandelen.

Minimaal vier toolboxen per jaar voor VCA*

Elk VCA*-gecertificeerd bedrijf is verplicht om minimaal vier toolboxen per jaar te houden om aan de bepalingen van VCA te voldoen. Doorgaans houden bedrijven met deze verplichting dus elk kwartaal een toolbox. Daarbij wordt vaak gewerkt met een agenda. Zeker wanneer lange tijd van tevoren bekend is welke projecten wanneer zullen worden uitgevoerd, kan op die manier worden gezorgd voor een toolbox die perfect aansluit op de werkzaamheden van dat moment.

Minimaal tien toolboxen per jaar voor VCA**

Bedrijven die VCA** gecertificeerd zijn, hebben de verplichting tot het houden van minimaal 10 toolboxen per jaar. In die gevallen ziet men vaak dat er een maandelijkse toolbox wordt gehouden.

 

De toolbox kan elke keer een andere inhoud hebben of een ander onderwerp belichten. In een ideale situatie zijn de actuele werkzaamheden en projecten van de organisatie leidend bij de invulling van de toolbox.

 

Een bijkomend voordeel van het mogelijk gevarieerde karakter van de toolbox, is dat er meer dan voldoende gelegenheid is om geluiden vanuit alle kanten van de organisatie te laten horen. In elke toolbox kan er ruimte gereserveerd worden om bijvoorbeeld een expert in een bepaalde discipline te laten vertellen over veiligheid. Dit kan iemand uit de eigen organisatie zijn, maar ook een externe specialist. Ook kunnen belangrijke vragen uit een vorige toolbox mee worden genomen als hoofdonderwerp voor een volgende toolbox.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.