Waar elektroden AED plakken?

Een AED geeft schokken af om op die manier weer een hartslag bij een slachtoffer te bewerkstelligen. Dat doet een AED middels elektroden die je op het lichaam van het slachtoffer dient te plakken. Maar waar moet je elektroden van de AED plakken? Je leest het in dit artikel. 

Waar moet je de elektroden van de AED plakken?

Om een effectieve schok te kunnen geven, is het van cruciaal belang dat de elektroden op de juiste plek worden geplaatst. Maar waar moet je de elektroden van de AED precies plakken? Iedereen zal begrijpen dat deze in de buurt van het hart moeten worden geplakt. Anders zijn ze niet effectief.

 

Het is belangrijk dat de elektroden zo worden geplakt dat het hart hier in het midden tussenin valt. Je plakt een elektrode op elke borst, vlak boven de tepel en onder het sleutelbeen.

Hoe werkt dit precies?

Elektroden van de AED moeten op de blote huid worden geplakt. In de meeste gevallen betekent dit dat de huid ontbloot moet worden. Dit moet op een dusdanige manier gebeuren dat de elektroden niet in aanraking kunnen komen met kleding. In veel gevallen kan dit niet goed gebeuren zonder de kleding helemaal te verwijderen. Ga hierbij niet te voorzichtig te werk. Je bent bezig met het redden van een leven; als hierdoor een stuk kleding moet scheuren, dan zij het maar zo.

AED’s helpen je

Elke AED is voorzien van instructies. Bij vrijwel alle AED’s gaat dit om gesproken instructies. Luxere AED’s hebben vaak ook visuele instructies die je niet alleen vertellen waar je de elektroden dient te plaatsen, maar die dit ook visueel aangeven. Dankzij de hulp van een AED is het ook voor leken mogelijk om op de juiste manier elektroden te plakken.

Leer een AED bedienen in een cursus

Wil jij leren om een AED te bedienen? Volg dan een AED cursus, reanimatie cursus of EHBO- of BHV-cursus. In al deze cursussen is het werken met AED’s opgenomen. Hoewel ook een leek met behulp van de aanwijzingen van de AED deze kan bedienen, helpt het absoluut om kennis en ervaring te hebben. Je zult sneller en zelfverzekerder de AED kunnen hanteren in een situatie waarin elke seconde telt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.