VCA bedrijfscertificering

Niet alleen medewerkers van bedrijven dienen hun VCA certificaat te behalen. Ook VCA bedrijfscertificering is verplicht. Althans: dit staat nergens expliciet in de wet, maar toch kijkt men er zo tegenaan. Waarom? Met VCA bedrijfscertificering tonen bedrijven aan dat zij aan wettelijke veiligheidseisen voldoen. Je kunt VCA bedrijfscertificering als verplicht beschouwen. Zonder zullen bedrijven namelijk weinig kans maken om goede klussen binnen te halen. Stel je voor dat jij opdrachtgever bent: dan wil je toch in zee gaan met een bedrijf dat veiligheid goed op orde heeft? Maar wat houdt een VCA bedrijfscertificering precies in?

Twee soorten VCA bedrijfscertificering

Misschien ben je al een beetje bekend met VCA bedrijfscertificering. Dan weet je wellicht ook dat er twee soorten zijn. VCA* en VCA**. Wat is nu het verschil tussen deze twee? De basis is voor een groot deel gelijk. Alle bedrijven moeten namelijk voor een groot deel aan dezelfde eisen voldoen. Bovendien is de basis van goede veiligheid ook voor een groot deel hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de verantwoordelijkheden. 

 

VCA* is bedoeld voor onderaannemers en VCA** is er voor hoofdaannemers. Een bedrijf dat door een hoofdaannemer wordt ingeschakeld, is onderaannemer. 

Bedrijven die alleen maar als onderaannemer werken, hebben dus genoeg aan VCA*. Maar ben je als bedrijf ook (of alleen maar) werkzaam als hoofdaannemer? Dan heb je VCA** nodig. Als hoofdaannemer draag je de verantwoordelijkheid voor je opdracht.

Het concrete verschil in VCA bedrijfscertificering

Het concrete verschil in VCA bedrijfscertificering komt hierop neer: VCA** bedrijven hebben meer verantwoordelijkheden en moeten daarom ook meer kennis hebben. Ze moeten niet alleen werkzaamheden veilig uit kunnen voeren. Ze moeten meer kunnen dan dat. Denk aan eisen qua veiligheid op het gebied van beleid, planning, administratie en meer zaken waar je als hoofdverantwoordelijke mee te maken krijgt.

Hoe krijg je een VCA bedrijfscertificering?

Een VCA bedrijfscertificering krijg je middels een audit. Die kun je als bedrijf aanvragen. Een onafhankelijke expert zal dan toetsen of het bedrijf aan de eisen voor VCA* of VCA** voldoet. Is dat het geval, dan krijg je de bedrijfscertificering. Zo niet, dan is er geen man overboord. Je krijgt de kans om de benodigde veranderingen door te voeren en kunt dan een nieuwe audit aanvragen.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.