Rolsteigers: Dit zijn de nieuwe regels

Sinds 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor de opbouw en afbouw van rolsteigers. De inspectie SZW heeft deze regels opgesteld om het aantal ongevallen met rolsteigers te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat er nog steeds veel ongevallen plaatsvinden waarbij rolsteigers zijn betrokken, met name tijdens de op- en afbouwfase. Hoe kan er op een veilige manier met rolsteigers gewerkt worden?


Er is de laatste jaren veel aandacht geweest voor het veilig werken met hoogwerkers. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal ongevallen met rolsteigers is afgenomen. Desondanks komen er nog geregeld nieuwsberichten voorbij over ongevallen met rolsteigers. Met name de opbouw- en afbouw zorgt voor gevaarlijke situaties. Met de nieuwe regelgeving verwacht de Inspectie SZW het aantal ongevallen nog verder terug te kunnen dringen.

Voorloopleuningen

De belangrijkste verandering is dat tijdens het plaatsen van een werkplatform de leuning voor het betreffende werkplatform al aanwezig moet zijn. Met de huidige systemen is dit niet mogelijk. Veel producenten van rolsteigers hebben ondertussen oplossingen bedacht om aan de nieuwe regelgeving te kunnen voldoen. De eenvoudigste oplossing is om gebruik te maken van voorloopleuningen. Een voorloopleuning maakt het mogelijk de leuning al op hoogte te plaatsen zonder daarvoor op het betreffende platform te staan.

Veilig werken met steigers in het algemeen

Naast de nieuwe regelgeving zijn er een aantal algemene richtlijnen om het gebruik van steigers veiliger te maken.

 

Opbouw:

 

  • Laat de steiger opbouwen door een deskundige
  • Bouw de steiger volgens de instructies van de leverancier

 

Gebruik:

 

  • Controleer voor ingebruikname altijd visueel de toestand van de steiger
  • Verplaats de rolsteiger nooit wanneer er iemand op staat of wanneer er losse materialen op liggen
  • Let bij het verplaatsen op de hoogte van de steiger en verplaats de steiger niet bij windkracht 5 of hoger
  • Een steiger is per definitie niet bedoeld op materiaal te dragen. Probeer daarom altijd zo min mogelijk spullen op het platform te hebben
  • Hou rekening met drugs, alcohol en medicijnen. Dergelijke middelen kunnen het veilig gebruik van een rolsteiger beïnvloeden
  • Verbied het gebruik van de rolsteiger voor personen jonger dan 18 jaar

Inspectie en onderhoud

Rolsteigers moeten minimaal één keer per jaar gekeurd worden door een deskundige. Op deze manier kunnen eventuele beschadigingen en zwakheden snel worden opgespoord en verholpen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou