Mag ik verschillende logistieke voertuigen besturen zonder certificaat?

Zoals eerder verteld werd, wordt er binnen de logistiek heel veel gebruik gemaakt van verschillende voertuigen. Dit omdat deze cruciaal zijn voor het vervoeren of verplaatsen van verschillende producten. Deze voertuigen zijn natuurlijk niet zomaar te gebruiken. Hiervoor is ervaring vereist. Wanneer iemand zonder ervaring zomaar een heftruck zou besturen, zouden er hoogstwaarschijnlijk een stuk meer ongelukken zijn gebeurd de afgelopen jaren. Dit omdat veel logistieke voertuigen erg lastig te gebruiken zijn. Je moet weten wat je zoal met een voertuig kan. Hiervoor is een cursus ideaal. 

 

Nu hebben we het over logistieke voertuigen gehad. Maar nu is de vraag, welke zijn er zoal en mag je deze besturen zonder cursus?  

Logistieke voertuigen

Er zijn veel verschillende logistieke voertuigen. Dit moet ook, niet elk voertuig is handig voor iedere situatie of omgeving. Het verschilt natuurlijk of je in een distributiecentrum van Albert Heijn werkt, of containers in de haven moet verplaatsen. Iedere voertuig heeft zijn eigen handleiding. Dit betekent dan ook weer dat er voor ieder voertuig een andere cursus is. De volgende voertuigen worden bij ARBO centrum behandeld: 

 

 

Zoals je ziet zijn er erg veel verschillende logistieke beheersystemen. Ieder systeem heeft zijn eigen cursus.  

Is een certificaat nou verplicht?

In de wet staat niet letterlijk dat je voor deze voertuigen een certificaat moet hebben. Wel kan er van werkgevers vereist worden dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad om veilig te kunnen werken met (een van deze) deze voertuigen. Een ongeval kan fatale gevolgen hebben voor een bedrijf. Werkgevers moeten na een ongeval namelijk aan de arbeidsinspectie kunnen aantonen dat de werknemer in kwestie een goede instructie heeft gehad. 

 

Hoe kan je dit dan aantonen? Juist! Door middel van een certificaat. Een cursus of certificaat is dus niet direct verplicht, maar wordt vaak wel als verplicht gezien. Haal dus een certificaat voordat je desbetreffende beheersysteem gebruikt. Dit is veilig voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen. Ook zijn er verzekeringen die een cursus met certificaat verplicht stellen. In dat geval is het dus wel verplicht. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat betekent logistiek?

Wat betekent logistiek? Wat betekent logistiek? Logistiek is de samenvatting van de complete keten van producent naar klant. Vanaf de productie, verscheping, opslag tot aan

Lees verder »