Is VCA verplicht op de bouwplaats?​

Op de bouwplaats gelden diverse verplichtingen. Zo dienen aanwezigen bijvoorbeeld een bouwhelm te dragen. Maar is VCA verplicht op de bouwplaats? Het antwoord is afhankelijk van in welke hoedanigheid je op de bouwplaats aanwezig bent. In veel gevallen luidt het antwoord: ja, maar er zijn uitzonderingen. In dit artikel leggen wij uit hoe het zit met de VCA verplichting op de bouwplaats.

Wanneer is VCA verplicht op de bouwplaats?

VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op het werk te verbeteren en garanderen. In sectoren en beroepen waar sprake is van een verhoogd veiligheidsrisico is VCA verplicht. Een bouwplaats valt hier absoluut onder. Maar betekent dit dan ook dat VCA verplicht is voor iedereen op de bouwplaats? In vrijwel alle gevallen geldt dat iedereen die op de bouwplaats werkt of zich inhoudelijk met de werkzaamheden bemoeit in het bezit dient te zijn van het VCA certificaat.

 

Er zijn meerdere soorten VCA. Dit illustreert ook dat medewerkers in zeer veel verschillende functies op een bouwplaats verplicht zijn om een VCA certificaat te hebben. Alle medewerkers die op locatie werkzaamheden uitvoeren, dienen sowieso het certificaat te hebben. Het zal in veel gevallen gaan om het VCA basis certificaat, dat bedoeld is voor uitvoerende medewerkers. Maar ook leidinggevend personeel dient een VCA certificaat te hebben: het VCA VOL certificaat.

 

Voor toegang tot de bouwplaats is VCA niet voor iedereen verplicht. Daarom kan het zo zijn dat er op de bouwplaats mensen aanwezig zijn die geen VCA certificaat hebben. Dit zijn mensen of medewerkers die geen bouw gerelateerde werkzaamheden uitvoeren. Denk aan een directielid van een investeringsmaatschappij dat even de vorderingen komt bekijken, of een medewerker van de gemeente die een controle uitvoert.

VCA certificaat halen bij ARBO centrum

Ga jij werken op een bouwplaats, dan is het zo goed als zeker dat je in het bezit dient te zijn van een geldig VCA certificaat. Schrijf je in bij een VCA cursus van ARBO centrum om op een locatie bij jou in de buurt jouw VCA certificaat te halen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »