Is een NEN 3140 certificaat verplicht?

Het ligt er maar net aan hoe je wetsartikelen leest. Er staat nergens in de Arbowet dat het hebben van een NEN 3140 certificaat verplicht is, maar is het dan ook zo? Wat er namelijk wel in de Arbowet staat is dat een werkgever verplicht is zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemer, in alles wat er bij het werk wat zijn werknemer uitvoert komt kijken. Ook is een werkgever verplicht zijn werknemer volledige en passende (veiligheid)instructie te geven voorafgaand aan de werkzaamheden.

 

Dit staat onder andere beschreven in artikel 3 van de Arbowet:
‘De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden, waarbij hij, gelet op de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening, het volgende in acht neemt.’

Wat is NEN 3140 precies?

NEN staat voor Nederlandse Norm. NEN 3140 is de Nederlandse aanvulling op de Algemene bepalingen van de NEN-EN 50110, de Europese norm. NEN 3140 is de norm voor bedrijfsvoering van elektrische installaties, laagspanning. Welke toepasbaar is op elektrische installaties, machines en gereedschappen, met maximaal 1000 volt wisselspanning en 1500 volt gelijkspanning.

 

Het komt er dus op neer dat als je werkt met of in de buurt van elektrische apparaten, je moet weten wat de risico’s zijn en ze moet kunnen herkennen en bovendien weet op welke manier je ermee moet werken. De cursus ‘NEN 3140’ gaat al deze criteria langs, je maakt ze je eigen. Zodat je voldoende bent voorbereidt en geïnstrueerd voorafgaand aan de werkzaamheden, wat maakt dat je werkgever aan zijn verplichting voldoet.

Het certificaat NEN 3140

Er zijn twee verschillende certificaten te halen, de NEN 3140 VOP of NEN 3140 VP.

 

De VP staat voor Vakbekwaam Persoon, heb je deze cursus succesvol afgerond, dan kun je zelfstandig werken en onderhoud verrichten aan elektrische apparaten onder spanning. Na het volgen van een cursus NEN 3140 (VP) ken je de wet- en regelgeving en weet je welke bevoegdheden je hebt.

 

De VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon, met dit certificaat mag je onder toezicht van een VP’er onderhoud en werkzaamheden verrichten aan elektrische apparaten onder spanning. Na het volgen van de NEN 3140 (VOP) ben je bevoegd beperkt risicovolle werkzaamheden uit te voeren.

Verzekering en opdrachtgevers verplichten NEN 3140 certificaat

Verzekerinsmaatschappijen stellen steeds vaker verplicht in hun poliseisen dat personen welke werken met elektrische apparaten in het bezit zijn van een diploma of certificaat NEN 3140. Maar ook opdrachtgevers, zij hebben ook te maken met verzekeringen, zo kunnen opdrachtgevers het dus ook van je vragen. In bijvoorbeeld de bouw wordt er op een bouwplaats tegenwoordig altijd geeist dat medewerkers die daar aan het werk zijn in het bezit zijn van een VCA certificaat. Zo ook zzp’ers die worden ingehuurd. Zo is een ieder ten alle tijde ingedekt wanneer er bijvoorbeeld een NEN 3140 keuring, of VCA inspectie wordt verricht.

NEN 3140 cursus

De cursus NEN 3140 VOP en VP worden beiden gegeven op 1 dag, de cursussen bestaan uit diverse modules zodat alles wat je moet weten aan bod komt. Beide cursussen worden afgesloten met een examen. Het NEN 3140 certificaat is 3 jaar geldig, deze zal dus elke drie jaar herhaalt moeten worden. Bij ARBO centrum geven wij beide cursussen, kijk eens op onze site voor een vestiging bij jou in de buurt.

 

Na het lezen van dit artikel weet je dus dat het halen van je het NEN 3140 certificaat zeer raadzaam is en in vele gevallen absoluut verplicht. Zien we je snel bij ARBO centrum?

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.