Hoe werkt een hoogwerker?

Om te werken op hoogte wordt er dikwijls gebruik gemaakt van een hoogwerker. Maar hoe werkt een hoogwerker? Er zijn verschillende soorten met elk hun eigen gebruik en kenmerken. In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillende soorten hoogwerkers en hun specifieke eigenschappen. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om te weten hoe een hoogwerker werkt. Het bedienen hiervan is niet zonder risico’s. Daarom worden er eisen gesteld aan professionals die een hoogwerker bedienen. Wat die eisen zijn, is afhankelijk van het type hoogwerker en de werking hiervan. Hoogwerkers worden ingedeeld in vier verschillende categorieën. Lees hoe een hoogwerker uit elke categorie werkt.

Hoe werkt een hoogwerker? Dat is afhankelijk van het type

Wanneer je kijkt naar het doel van een hoogwerker, doet elk soort hoogwerker hetzelfde. Een hoogwerker zorgt ervoor dat een platform op de juiste hoogte kan worden gebracht om effectief en veilig werkzaamheden op hoogte uit te kunnen voeren. Hoogwerkers worden vaak gebruikt in de bouw, door schilders, glazenwassers, tegelzetters, monteurs en vele andere professionals die op hoogte aan panden moeten werken. Het is goed om te weten dat met “op hoogte” al een hoogte vanaf 2,5 meter wordt bedoeld. Dit is zo vastgelegd in de Arbowet. Een hoogwerker is dus vaker verplicht dan mensen zich realiseren.

 

Hoe werkt een hoogwerker die op geringe hoogte werkt en hoe werkt een hoogwerker die zeer grote hoogten kan bereiken? Daar zit nogal verschil in. Daarom worden hoogwerkers in diverse categorieën geclassificeerd. De meest voorkomende hoogwerkers zijn een schaarhoogwerker, telescoophoogwerker, knikarmhoogwerker, spinhoogwerker, autohoogwerker, rupshoogwerker en vrachtwagenhoogwerker. Een hoogwerker kan een zelfstandig rijdend voertuig zijn, soms als onderdeel van een ander voertuig.

Hoe werkt een hoogwerker uit categorie 1A

De eerste categorie hoogwerkers is de categorie 1A. Dit zijn de verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers. Dit type hoogwerker is compact en kan stand alone worden gebruikt. Het wordt dus niet op of aan een ander voertuig gemonteerd. Deze hoogwerker kan alleen verticaal bewegen, dus recht omhoog of recht naar beneden. Het is een ideale hoogwerker voor het werken op geringe hoogtes, ook wanneer er weinig ruimte beschikbaar is. Dit type hoogwerker is niet zelfrijdend, maar kan door zijn compacte afmetingen en geringe gewicht wel handmatig worden verplaatst.

Hoe werkt een hoogwerker uit categorie 1B

In categorie 1B vallen de telescoophoogwerker of knikhoogwerker op chassis en de spinhoogwerker. Een telescoophoogwerker wordt vaak als opbouw op een (lichte) vrachtwagen toegepast. Deze is dus verrijdbaar en kan dankzij een draaimechanisme draaien en onder hoeken werken. Spin- en knikhoogwerkers zijn niet zelfrijdend, maar kenmerken zich door een zeer uitgebreid bereik. Zij nemen meer ruimte in dan hoogwerkers uit categorie 1B, maar bieden qua reikwijdte en hoek ook meer mogelijkheden.

Hoe werkt een hoogwerker uit categorie 3A

In categorie 3A bevinden zich de zelfrijdende schaarlift en de eenpersoons verticaalhoogwerker. Net als de de verticale hoogwerker uit categorie 1A bewegen deze hoogwerkers zich alleen in verticale richting. Zij bereiken doorgaans wel een grotere hoogte. Omdat zij ook zelfrijdend zijn, zijn zij beter geschikt in omgevingen waar op meerdere plekken gewerkt moeten worden. Deze categorie hoogwerker kan dus zelfstandig verplaatst worden.

Hoe werkt een hoogwerker uit categorie 3B

De hoogwerkers uit categorie 3B zijn de zelfrijdende (knik)telescoophoogwerkers. Dit zijn de zwaarste hoogwerkers uit deze vier categorieën, met het grootste bereik. Voor werkzaamheden op grotere hoogtes, aan grotere panden of wanneer maximale flexibiliteit is vereist zijn dit de meest geschikte hoogwerkers.

Alle hoogwerkers vereisen een passend certificaat

Verschillende typen hoogwerkers hebben dus verschillende eigenschappen en sterke punten, maar worden ook op verschillende manieren bediend. Daarom vereist elk type hoogwerker een passend certificaat. Wil je met alle vier de categorieën hoogwerkers kunnen werken, dan is het ook noodzakelijk om voor elke categorie een certificaat te behalen. Het is dus niet zo dat je met een certificaat voor de zwaarste categorie 3B automatisch ook een lichte hoogwerker uit categorie 1A mag bedienen.

 

Bij ARBO centrum kun je met behulp van een eendaagse cursus het door jou benodigde certificaat behalen. De hoogwerker cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Het behalen van het hoogwerker certificaat is de beste manier om aan te tonen dat je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om de hoogwerker veilig en capabel te kunnen bedienen. Het certificaat is 5 jaar geldig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.