Hoe lang is NEN 3140 geldig?

Die vraag kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Het kan namelijk gaan om de geldigheid van het certificaat dat medewerkers kunnen behalen, of om de geldigheid van de keuring van een apparaat. Om je zo volledig mogelijk te informeren, geven wij antwoord op beide vragen.

Hoe lang is een NEN 3140 certificaat geldig?

Een NEN 3140 certificaat is 3 jaar geldig. Dit geldt zowel voor een NEN 3140 VOP (Voldoende Onderricht Persoon) als voor een NEN 3140 VP (Vakbekwaam Persoon). Dit is belangrijk om te weten, zeker omdat deze twee certificaten in relatie staan met elkaar.

 

Iemand met het NEN 3140 VOP certificaat, mag alleen werkzaamheden uitvoeren onder supervisie van een collega met het VP certificaat. Tot zover niets nieuws: dat weet je als het goed is al. Waar mensen echter niet altijd bij stilstaan, is de relatie tussen de twee. Wanneer het NEN 3140 VP certificaat van een medewerker verloopt, mag de medewerker met het NEN 3140 VOP certificaat óók geen werkzaamheden meer uitvoeren onder supervisie van die collega. Aangezien medewerkers hun certificaten vaak op verschillende momenten behaald hebben, is dit iets om altijd goed in de gaten te houden.

 

Waarom is een NEN 3140 certificaat 3 jaar geldig en niet langer? Veel andere certificaten, zoals VCA zijn een stuk langer geldig. Daarentegen: een BHV certificaat is bijvoorbeeld maar en jaar geldig. Bij het bepalen van de geldigheid van een certificaat wordt naar verschillende dingen gekeken. Hoe belangrijk is herhaling? Zijn er regelmatig veranderingen die ervoor zorgen dat kennis vaker moet worden opgefrist? Alles is natuurlijk bepaald met het oog op veiligheid.

 

Misschien overbodig om te zeggen, maar we noemen het toch maar even voor de zekerheid: wanneer je NEN 3140 VP certificaat verloopt, val je niet terug naar NEN 3140 VOP. Je hebt op dat moment gewoon helemaal geen geldig certificaat meer. Je zult opnieuw een NEN 3140 cursus moeten volgen.

Hoe lang is een NEN 3140 keuring geldig?

Dan het tweede antwoord op de vraag “Hoe lang is NEN 3140 geldig?”. Naast certificaten voor medewerkers, is de NEN 3140 bepaling er ook in de vorm van een keuring van elektrische apparaten die werken op laagspanning. Deze apparaten dienen periodiek gekeurd te worden? Maar hoe vaak?

 

Hoe lang een NEN 3140 keuring geldig is, is afhankelijk van het apparaat. Er zijn veel verschillende apparaten die gekeurd moeten worden, met daarbij veel verschillende keuringsintervallen en geldigheidstermijnen. In de NEN 3140 bepaling is in diverse bijlagen bepaald hoe lang keuringen per type apparaat geldig zijn. Zorg ervoor dat je deze termijnen goed naleeft.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.