Hoe lang is een verreiker certificaat geldig?

Werken met een verreiker is risicovol werk en daarom is het verplicht om te beschikken over een verreiker certificaat voordat je aan de slag gaat met deze machine. Het certificaat behaal je door het volgen van de eendaagse cursus. Na het behalen van het certificaat ben je vakbekwaam zijn en kan je veilig aan de slag met de verreiker. Maar hoe lang is een verreiker certificaat geldig? Het antwoord is: vijf jaar.

Waarom moet je een verreiker certificaat hebben

Een verreiker certificaat wordt als verplicht beschouwd. Net als andere certificaten voor bedrijfsvoertuigen. Deze verplichting zul je niet direct in de wet zien staan. Toch wordt deze als verplicht beschouwd. Waarom? Omdat je wél verplicht bent om aan te kunnen tonen dat je over de benodigde kennis en kunde beschikt om een verreiker veilig te kunnen besturen. Je moet kunnen aantonen dat je de risico’s kent en kunt beheersen. En hoe ga je dat doen? Het verreiker certificaat is hiervoor dé methode.

Hoe behaal je het verreiker certificaat?

Het verreiker certificaat behaal je middels een cursus. De basis voor deze opleiding en certificatie is beschreven in de Arbo-wet. Tijdens de cursus leer je veilig en verantwoord te werken met de verreiker. Het theoretisch deel van de cursus behandelt alle richtlijnen, wet- en regelgeving die nodig zijn om veilig te kunnen werken met de verreiker. Er wordt aandacht besteed aan het dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud van de verreiker.  

Tijdens het praktijkgedeelte ga je aan de slag met een deskundig instructeur. Alle nodige vaardigheden worden geoefend. Er wordt gebruik gemaakt van situaties uit de praktijk.

Je verreiker certificaat is vervolgens 5 jaar geldig

Het je voor zowel theorie als praktijk een voldoende behaald, dan ontvang je het verreiker certificaat. Dit certificaat is dus vijf jaar geldig. Verloopt je certificaat vervolgens bijna, dan kun je een herhalingscursus volgen. Hierna is je certificaat opnieuw vijf jaar geldig.

Waarom is er gekozen voor een geldigheid van 5 jaar?

Er is niet toevallig gekozen voor een geldigheid van 5 jaar. Er is een afweging gemaakt tussen belasting van medewerkers/chauffeurs en parate kennis. Na vijf jaar is je kennis wellicht wat weggezakt. Dat is dus een goed moment voor een herhalingscursus. Bovendien krijg je zo automatisch kennis van eventuele nieuwe ontwikkelingen en gewijzigde regels.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou