Hoe lang gaat gehoorbescherming mee?

Het belang van gehoorbescherming is overduidelijk. Nog steeds lopen te veel mensen permanente gehoorbescherming op omdat zij onvoldoende bescherming dragen. Gehoorbescherming is al noodzakelijk bij geluidsniveaus vanaf 83 decibel. Dat is een stuk minder hard dan mensen zich vaak realiseren. Niet alleen het volume telt mee, maar ook hoe lang je hieraan wordt blootgesteld. Gelukkig wordt er op de meeste plekken wel bescherming gebruikt. Maar hoe zit dit precies? Hoe lang gaat gehoorbescherming mee? Belangrijk om te weten, uiteraard, want aan bescherming die niet optimaal werkt heb je natuurlijk weinig.

Hoe lang gaat gehoorbescherming mee?

Hoe lang gehoorbescherming mee gaat, is helemaal afhankelijk van welke soort gehoorbescherming je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld oordoppen, dan zijn deze vrijwel altijd gemaakt voor eenmalig gebruik. De doppen vormen zich naar het binnenste van je oor. Na eenmalig gebruik is de pasvorm niet meer ideaal en ook is het niet hygiënisch om oordoppen meer dan eens te dragen. Daarom worden oordoppen vaak geleverd in grote hoeveelheden.

 

Draag je een oorkappen, dan is de levensduur hiervan afhankelijk van de oorkussens. Zeker bij intensief gebruik zullen de oorkappen minder zacht en flexibel zijn. Dit kan ertoe leiden dat de pasvorm minder goed wordt en dat er door uitdroging scheurtjes in de kussens ontstaan, of dat zijn niet meer goed aansluiten. Dit komt de levensduur uiteraard niet ten goede. Het advies bij de meeste oorkappen is dan ook om de oorkussens elk half jaar te vervangen, of om elk half jaar nieuwe oorkappen aan te schaffen. Laat je informeren wanneer je oorkappen of andere gehoorbescherming aanschaft. De verkoper en fabrikant van de producten kan je meer informatie verschaffen over de levensduur.

Ken jij het belang van gehoorbescherming?

Weet jij eigenlijk waar en wanneer je gehoorbescherming moet dragen? Het dragen van gehoorbescherming is een belangrijk onderdeel van veiligheid op de werkvloer. Het komt vaak aan bod in toolboxen en briefings. Met een VCA cursus leer je aandacht besteden aan dit belangrijke onderdeel.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou