Hoe kan ik VCA controleren?

Die vraag stel je waarschijnlijk niet omdat je jouw eigen VCA status wil controleren. Of misschien ook wel, bijvoorbeeld om na te gaan hoe lang je VCA nog geldig is. Je kunt de vraag ook stellen als opdrachtgever, bijvoorbeeld om te controleren of een organisatie die je in wilt schakelen VCA gecertificeerd is. Of als werkgever, om te kijken of een potentiële nieuwe werknemer een geldige VCA heeft. In al die gevallen is het zeer eenvoudig: je kijkt in het VCA register.

VCA controleren in het VCA register

VCA is een instrument dat aan alle kanten zeer goed gereguleerd is en gecontroleerd wordt. Dat moet ook wel, als je echt wil zorgen voor betere veiligheid. Wanneer je jouw VCA certificaat behaalt, word je opgenomen in het VCA register. Hetzelfde geldt voor organisaties die een VCA* of VCA** (* voor onderaannemers, ** voor hoofdaannemers) krijgen. Hiervoor is een eigen register.

 

Het VCA register wordt beheerd door Stichting VCA Infra. VCA Infra is belast met alles rondom VCA examens en wat hieruit voortvloeit. Ze houden dus ook het VCA register bij. Als een organisatie of persoon VCA gecertificeerd is, is dit hierin vermeld.

Hoe kun je VCA controleren?

VCA controleren is ontzettend eenvoudig met behulp van een snelle VCA check. Om VCA van een organisatie te controleren, heb je alleen de naam van de organisatie nodig. Wil je VCA van een persoon controleren, dan dien je de naam en geboortedatum in te geven. Alternatief kun je ook het VCA diplomanummer invoeren, maar dan weet je eigenlijk al dat die persoon VCA heeft (maar misschien is deze verlopen). Wanneer je VCA controleert, zie je niet alleen of er sprake is van een VCA certificering, maar ook tot wanneer deze geldig is.

Wat als uit controle blijkt dat er geen VCA is?

Wanneer je VCA hebt gecontroleerd en blijkt dat een organisatie of persoon geen VCA heeft, dan is dat vrijwel altijd iets waar je op kunt vertrouwen. Verifieer indien nodig wel met het betreffende bedrijf of de betreffende persoon, want ook achter het VCA register gaat mensenwerk schuil. Dit betekent dat er wel eens een foutje wordt gemaakt. Een bedrijf of persoon die meent dat er ten onrechte geen vermelding wordt gemaakt in het VCA register, kan melding doen bij VCA Infra. VCA Infra kan dan onderzoeken of het inderdaad een fout betreft en deze herstellen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »