Hoe gebruik je een brandblusser?

Een brandblusser gebruiken is in principe helemaal niet zo moeilijk. Ze zijn natuurlijk gemaakt om zo snel en efficiënt mogelijk een brand te kunnen blussen. Voor mensen zonder ervaring, kan het wel spannend zijn. Een brand betekent dat er geen tijd te verliezen is, dus bij het blussen van een brand kan best wat stress komen kijken. Daarom wil je dit in één keer goed doen en wil je voorkomen dat je eerst een tijd bezig bent met het uitvogelen van de blusser. Dit is hoe je een brandblusser gebruikt.

Hoe gebruik je een brandblusser? Dit zijn de stappen

Hoe je een brandblusser gebruikt, staat meestal ook aangegeven op de brandblusser zelf. Wees slim en neem gewoon eens rustig de tijd om de instructies door te lezen. Uiteraard niet wanneer er brand is, maar op een alledaags moment. Dit zal je helpen om beter te kunnen blussen wanneer dit echt moet.

 

De eerste stap om een brandblusser te gebruiken, is deze van de houder halen. We hebben het dan uiteraard niet over een brandslanghaspel, maar over een draagbare blusser. De tweede stap is om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk kunt blussen. De handgreep van de brandblusser is voorzien van een blokkering, meestal in de vorm van een pin of een pal die je uit dient te trekken. Die blokkering zit er om te voorkomen dat de hendel per ongeluk kan worden ingedrukt. Stap drie is het richten van de slang. Je neemt de spuitmond en richt deze op de brand. De vierde stap is simpelweg het inknijpen van de hendel om het blussen te starten.

Waar moet je op letten?

Een brandblusser gebruiken is dus niet zo lastig, maar er zijn wel enkele punten waar je op dient te letten. Zorg ervoor dat je de blusser richt op de bron van de brand, en dus niet op de vlammen of de rook. Je dient de bron te blussen om het vuur echt te doven. Gebruik een blusser bij voorkeur niet voor personen, tenzij er geen blusdeken aanwezig is. Vooral een poederblusser kan huid en ogen irriteren en zorgen voor maag- en darmproblemen bij inademen. Is dit de enige manier om een persoon in brand te blussen, dan doe je dit uiteraard wel. Zorg er ook voor dat je voldoende blust. Doof het vuur helemaal. Ook al lijkt het vuur uit: blijf voldoende nablussen en wees niet bang om de blusser helemaal leeg te spuiten.

Brandblusser kopen

Wil jij een brandblusser kopen? Dat doe je eenvoudig in de webshop van ARBO winkel. Wij bieden je diverse soorten brandblussers. Heb je vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou